16. 5. 2013.

Зашто Влада склапа уговор са Мајкрософтом?












Posle mnogo godina višestranačja u Srbiji prvi put je primećeno da je jedna stranka nešto afirmativno objavila u vezi Linuxa i slobodnog softvera. Zbog toga će i ovde biti objavljen deo teksta koji je objavljen na zvaničnom blogu Srpske radikalne stranke.


Алтернатива Мајкрософтовим производима се врло лако може пронаћи у неком од оперативних система који се налазе ,,на другој страни” интернета, у оквирима слободног софтвера и ,,копилефта”. Оперативни системи Линукс породице далеко су поузданији од Мајкрософтовоих, што се поготово односи на њихов кернел (језгро оперативног система) који је неупоредиво отпорнији не само на ,,обичне” вирусе, који му с обзиром на то да су прављени за Виндоус, практично не могу наудити, него и на озбиљне, професионалне нападе на безбедност система.

Линукс оперативни систем, и пратеће програме који су готово сви бесплатни а у функционалном смислу су у истом рангу квалитета са добро рекламираним Мајкрософтовим производима, са којима су у исто време и потпуно компатибилни, тако да све започете операције у неком фајлу на Мајкрософтовој платформи могу бити завршене успешно и без смањења квалитета у Линуксу.

Подешавање Линукса за употребу у великом систему, као што је у поменутом случају Влада Србије, које би подразумевало рецимо затварање кода (из безбедносних разлога), дакле прављење наменске верзије оперативног система за потребе корисника (Владе) које је могуће у веома кратком временском периоду реализовати на ЕТФ-у у Београду, где постоји стручни тим који се овом облашћу бави, и где се налази и референтни центар за едукацију у области Линукс оперативних система чија стручност далеко превазилази оквире наше државе и региона. Финансијски трошак оваквог подухвата, према тржишној ситуацији данас, не би могао бити већи од неколико хиљада евра.

Цена уговора са Мајкрософтом није обелодањена у новинским извештајима, али је сигурно далеко виша од претходне калкулације за прилагођавање Линукса, који је заправо по својој суштини и направљен више као мултикориснички систем. Земље које имају јасне националне стратегије, узећемо пример Русије – у својим школама су комплетно прешле на употребу Линукса, тако да се деца, стичући основна информатичка знања од малих ногу уче слободи и независности од шпијунаже мултинационалних компанија.

Kompletan tekst