3. 6. 2013.

Debian Wheezy pregled








U svom najnovijem broju 13, časopis o slobodnom softveru LiBRE! objavio je pregled za novo izdanje Debiana. Autor je Dejan Maglov.


Posle 2 godine (stabilna verzija objavljena je 6.02.201) i 7 velikih unapredjenja, Debian 6 je Squeeze je prešao na Older version, still supported granu a na njegovo mesto dolazi sa test grane Debian 7 Wheezy. Stabilna verzija Wheezy-a objavljena je zvanično 4.05.2013. Zajedljivi kažu, deda Debian se podmladio, a zapravo Debianu treba prići sa punim poštovanjem jer je vrlo teško nabrojati sve superlative koji su vezani za ovu distribuciju. Da navedemo samo neke:

• Debian je jedna od najstarijih Linux distribucija koju razvija i održava isključivo zajednica.
• Debian je distribucija sa najviše derivata.
• Pokriva najviše platformi (osam: i386/amd64, armel, sparc, powerpc, ia64, mips, mipsel, s390) i može da bude baziran osim na Linux kernelu eksperimentalno i na HURD i BSDkernelu.
• Decenijama je jedna od najpopularnijih distribucija među privatnim korisnicima (među prvih deset najpopularnijih distribucija na Distrowatchu).
• Među poslovnim rešenjima je možda još popularniji.

Ova distribucija svoju popularnost može da zahvali dobro postavljenim ciljevima u čijem je središtu jednostavnost i apsolutna stabilnost (barem u Older version i Stable grani). Ovo predstavljanje ograničićemo samo na desktop verziju za Intel/AMD procesore. Ova verzija može se preuzeti sa zvanične internet adrese http://www.debian.org/distrib/ . Već u startu korisnika će dočekati veliki izbor ISO slika. Debian je pripremio korisnicima 8 načina za instalaciju:

1. Minimalna ISO slika. Namenjena je korisnicima koji imaju brz internet. Ovim metodom korisnik preuzima samo minimalne informacije koje su potrebne u lokalu da bi se mogla izvesti instalacija direktno sa interneta.
2. Kompletna instalaciona ISO slika. Namenjena korisnicima bez ili sa sporom internet vezom. Ovom metodom korisnik će sa interneta preuzeti 3 DVD -a ili 7 CD-ova sa velikom kolekcijom programa, tako da mu za instalaciju nije neophodna internet konekcija.
3. Žive CD/DVD ISO slike. Namenjene za testiranje Debian Linuxa bez instalacije na tvrdi disk. Pripremljeni su sa čak 6 „ukusa”, GNOME , KDE , LXDE , Xfce i 2 bez grafičkog okruženja namenjeni za spasavanje sistema (rescue i standardni). Do sada najpopularniji Debian Linux, kod privatnih korisnika, je bio onaj sa „ukusom” GNOME grafičkog okruženja, pa smo i mi odabrali taj živi disk za prvi pogled na novi stabilni Debian 7. Debian 7 GNOME

U odnosu na Debian 6 (Squeeze) najdrastičniju promenu Debian 7 (Wheezy ) donosi upravo u ovom okruženju radne površi. Wheezy je napustio GNOME 2 i definitivno prešao na GNOME 3. Korisnicima su sad dostupne dve sesije GNOME 3 okruženja. Korisnik bira sesiju na ekranu za prijavljivanje na sistem. Prva sesija je standardna GNOME 3 sa GNOME školjkom i druga GNOME classic koja podseća na stari GNOME 2. Nažalost, ova classic sesija ne daje mogućnost prilagođavanja kao kod starog GNOME 2 barem ne tako lako kao pre. U Debian zajednici radije ne bi menjali GNOME 2 okruženje ali moraju jer se više ne održava. U GNOME zajednici se opet nadaju da će svakako privući touch screen korisnike sa GNOME Shellom a da će zagriženi GNOME 2 korisnici prihvatiti classic sesiju GNOME 3 okruženja.

Kad se oporavite od prvog šoka vezanog za promenu okruženja radne Debian 7 Wheezy površi, dočekaće vas dobri, stari, stabilni i jednostavni Debian. Ono što svakako od Debiana ne možete očekivati je da imate ijedan red kôda koji je zatvoren ili vlasnički. To znači da nema vlasničkih kodeka, flash plugina, i sl. Debian zajednica ne čini to zbog freesoftware čistunstva, već isključivo zbog želje da napravi apsolutno stabilan sistem. To nije moguće ako postoji i malo kôda koji je zatvoren i nije pod kontrolom Debian zajednice. Takav zatvoreni softver može (a i ne mora) da utiče na stabilnost sistema, jer ne može da se proveri kako utiče na ostale komponente sistema. Koliko to daleko ide vidimo po podrazumevanom internet browseru IceWeasel .

Debian zajednici nije odobrena upotreba imena Firefox od strane Mozilla korporacije zbog učinjenih sigurnosnih promena u kôdu koje su načinili, a nisu dobili odobrenje od Mozilla korporacije. Ne želeći kompromis da bilo koji deo softvera implementiranog u Debian Linux bude nedodirljiv i van kontrole Debian zajednice, ovako forkovan Firefox je preimenovan u IceWeasel . Ovo ne znači da na Debian nije moguće instalirati vlasničke kodeke i vlasničke programe, ali to korisnici rade na svoju odgovornost. Takođe, korisnici stabilne verzije Debiana ne mogu očekivati najnoviji Linux kernel . Debian za stabilnu granu isključivo koristi proverene i malo starije verzije Linux kernela . Wheezy dolazi sa provereno dobrim 3.2
kernelom iako je aktuelni kernel 3.9 .

Živi DVD
ISO slika za živi DVD sadrži 1 ,3 [GB] podataka što je sasvim dovoljno za jedan fino izbalansirani desktop OS sa lepom kolekcijom programa koja može zadovoljiti većinu prosečnih korisnika računara. Programi su lepo raspoređeni u 7 kategorija:
1 . pribor: (file roller 3.4.2, gcalctool 6.4.2.1, GNOME Terminal 3.4.1.1, gnome-screenshot 3.4.1, Nautilus 3.4.2, gedit 3.4.2, Tomboy 1.10.0)
2. igre: (standardna kolekcija GNOME igara)
3. internet: (IceWeasel 10.0.12, Evolution 3.4.4, Empathy 3.4.2, Transmission 2.52)
4. kancelarija (Libre Office 3.5.4, Document Viewer 3.4.0, Dictionary3.4.0 )
5. grafika: (GIMP 2.8.2, Inkscape 0.48.3, Image Viewer 3.4.2, Shotwell 0.12.3, Simple Scan 3.4.2)
6. zvuk i video: (Brasero 3.4.1, Cheese 3.4.2, Totem Movie Player 3.0.1, Rhythmbox 2.97, Sound Jucer 3.4.0)
7. sistemski alat.
Iz samog popisa kolekcije programa koji dolazi na ovom živom DVD-u vidi se da i Wheezy donosi standardnu kolekciju programa za GNOME distribucije bez posebnih iznenađenja. U odnosu na Squeeze programi su isti ali novije verzije. Wheezyjev glavni grafički upravnik paketa je i dalje Synaptic 0.75.13. Synaptic je mnogo brži grafički upravnik paketa od recimo Ubuntu Software Centera a savršeno obavlja svoj zadatak. Debian ne menja bez potrebe softver koji dobro obavlja svoj posao pod pritiskom novih trendova. I ostali sistemski alati su poznati još iz Squeeze -a.

GNOME 3 classic nešto neznatno manje oko 1 85 [MB]. Reakcija sistema na komandu je bez vidnih premišljanja (zastajkivanja). Instalacija poslovično jednostavna, iz grafičkog okruženja, ali se mora paziti na particionisanje tvrdog diska pogotovu ako se Debian instalira kao drugi OS pored već postojećeg. Promene su uočljive samo u delu podešavanja samog GNOME 3 okruženja radne površi. Squeeze je dobio novi grafički alat za podešavanje ovog grafičkog okruženja. Novi alat je sada Advance Settings koji služi za instaliranje novih tema, instaliranje novih ikonica, izbor fonta i sva ostala podešavanja GNOME 3 okruženja radne površi.

Za kraj
Rano je još za neku pouzdanu ocenu Wheezy-a. Neophodno je da prođe neko vreme i da se pokaže kako korisnici reaguju na promene. Jedno je sigurno, Debian je i ovog puta napravio dobar posao. Za stabilnost ovog sistema ne morate da brinete, ona je garantovana. Potrošnja resursa je u granicama koje se mogu oceniti sa ocenom odličan. GNOME 3 školjka troši za svoj rad oko 1 90 [MB] RAM -a. Zaključak je da će Debian Linux i dalje biti idealan operativni sistem za sve one kojima je stabilnost najvažnija.