5. 9. 2013.

FocusWriter











Programi za obradu teksta spadaju u najkorišćenije na računaru. Bez obzira na to kojim se poslom bavite, velike su šanse da ste u nekom momentu morali da posegnete za nekim tekst editorom i da zapišete nešto. Izbor je veliki, od jednostavnih programa sa bazičnim setom opcija do glomaznih kancelarijskih paketa sa gomilom mogućnosti, od kojih vam većina verovatno nikada neće biti potrebna. Za sve one kojima nije potreban veliki izbor opcija, a žele da što jednostavnije urade tekst koji je pred njima, najbolje bi bilo da probaju FocusWriter.

Program je predviđen su za rad u fullscreen režimu kako bi kompletna radna površina bila u funkciji kucanja teksta. Naravno, ukoliko želite, program možete koristiti i u klasičnom window modu. Moguće je detaljno podešavati boju, veličinu i font samog teksta, kao i pozadinu, koja može biti jednobojna ili sa slikom,  a podržana je i promena izgleda. Sve je podređeno korisniku, koji izgled može da prilagodi onako kako mu najviše odgovara. Od ostalih elemenata na koje smo navikli u ostalim programima slične namene, jednostavno rečeno, nema ništa. Prisutna je i audio simulacija kucanja na klasičnoj pisaćoj mašini, koju ćete verovatno isključiti pošto može da bude vrlo iritantna, sem ako niste „stara garda” koja je svoj spisalački staž započela na jednoj od njih. 

Od ostalih zajedničkih karakteristika tu su podrška za .txt, .rtf i .odt formate, kao i osnovna formatiranja (italic, bold, underline) i poravnanja teksta (left, center, justify). Mogu se definisati ciljevi koje želite da postignete – broj reči koje treba napisati ili vreme koje želite da provedete u radu. Meniji i trake alatki su klasičnog izgleda i nalaze se na standardnom mestu uz gornju ivicu prozora, ali su nevidljivi sve dok mišem ne dođete do njih, kada će se pojaviti. Na isti način i ostale ivice kriju dodatne elemente. Program stavlja malo veći akcenat na rad sa tekstom, pa nudi i nešto više opcija za formatiranje i upravljanjekao i unos simbola iz tabele, pa je pogodan i za malo kompleksnije tekstove sa matematičkim formulama i sličnim sadržajem, ali ne podržava rad sa slikama, što može, ali i ne mora da se shvati kao mana.

Kad budete krenuli sa radom, brzo ćete uvideti da, što se samog kucanja teksta tiče, sve ide veoma prirodno i bez muke. Manjak elemenata koji odvraćaju pažnju doprinosi boljoj koncentraciji na sam rad, pa je i produktivnost podignuta na viši nivo. Nedostatak opcija za napredno formatiranje nije mana ovog programa već njegova prednost, a ukoliko vam one ipak zatrebaju, ništa vas ne sprečava u tome da sačuvani dokument naknadno „ukrasite” u nekom od dostupnih kancelarijskih paketa. Na kraju treba istaći FocusWriter radi vrlo stabilno i bez ikakvih problema. Apsolutna preporuka za sve one koji veći deo svog vremena provode kucajući tekstove.

Delovi teksta - Svet Kompjutera

http://gottcode.org/focuswriter/