27. 9. 2013.

GNU slavi 30-i rođendan!


Pre trideset godina, inicijalna objava GNU-a pokrenula je raspravu koja je prerasla u globalni pokret za slobodan softver. Stvarna istorija projekta GNU umnogome se razlikuje od prvobitnog plana. Na primer, početak je odložen do januara 1984. godine. Više filozofskih koncepata slobodnog softvera razjašnjeno je tek nekoliko godina kasnije.

GNU možemo definisati kao operativni sistem, nalik Unixu, koji je softverska zbirka aplikacija, biblioteka i razvojnih alata i dodatno, programa za upravljanje dodelom resursa i komunikaciju sa hardverom poznatim pod imenom kernel. GNU se danas uobičajeno koristi sa jezgrom poznatim kao Linux. Ova kombinacija čini operativni sistem GNU/Linux koji danas koriste milioni ljudi, mada ga mnogi pogrešno nazivaju samo Linux. Danas su dostupne za preuzimanje i instalaciju
verzije GNU-a, tačnije, sistema GNU/Linux, koje u sebi sadrže potpuno slobodan softver.

Ako se do sada niste priključili, možda je pravo vreme da to učinite i pomognete stvaranju bolje budućnosti jer je GNU jači nego ikada pre. Sa naše strane, projektu možemo da poželimo da doživi još mnogo rođendana!