21. 11. 2013.

Point Linux











Point Linux je još jedna od distribucija koja za svoju osnovu ima stabilni Debian Wheezy i prepoznatljiva je po tome što koristi grafičko okruženje Mate. Prilikom preuzimanja, možete odabrati dve verzije: Core i Full. Prva opcija, koja je veličine 650 mb, dolazi sa osnovnim funkcijama Mate okruženja, a druga (940 mb) sadrži multimedijalnu podršku i znatno više aplikacija. Obe verzije su dostupne u 32-bitnoj i 64-bitnoj arhitekturi.

Dodaj.rs

Point Linux u svom korišćenju se većinom oslanja na pakete iz Debianovih riznica, a samo mali deo paketa direktno dolazi iz njegovog sopstvenog skladišta. Alat koji dolazi instaliran za upravljanje paketima je dobro poznati Synaptic. U odeljku menija za internet možemo pronaći Firefox kao veb čitač i  Thunderbird kao mejl klijent, a tu su još i Pidgin kao IM klijent i Transmission, kao klijent za prenos. Za kancelarijski poslove predviđen je paket LibreOffice, za multimediju VLC plejer, a tu su i Brasero za rezanje, kao i kalkulator, tekst editor i menadžer arhiva.

Point Linux bi se mogao preporučiti svim korisnicima koji su se nerado odrekli nekada  popularnog GNOME 2 izgleda. Stabilnost softvera koji dolazi iz Debian riznica u kombinaciji sa sada sasvim sazrelim Mate okruženjem može biti dobra kombinacija za sve one koji ne jure za najnovijim kernelom ili paketom. Aktuelna verzija ovog distroa je pod oznakom 2.2 i detalji se mogu pogledati u zvaničnoj objavi. Više informacija može se potražiti na matičnoj strani, gde je i galerija sa snimcima ekrana.

http://pointlinux.org/