6. 11. 2013.

Xfce kao podrazumevano okruženje na Debianu 8













Da bi Xfce mogao postati podrazumevano okruženje na sledećem Debian 8 izdanju, saopštio nam je u svojoj najavi programer Joey Hess. On je, takođe, saopštio da ovo nije konačna odluka i da će se novo preispitivanje i eventualni povratak na GNOME, dogoditi pre nego što se zamrzne sadašnje razvojno izdanje.

Postoji više razloga za ovakvu odluku, a najvažniji su: pristupačnost podrške je bolja za Xfce, ovakvo grafičko okruženje ima više sličnosti sa starim GNOME 2, kao i mogućnost da buduća ISO slika ne prelazi veličinu CD-a. Konačna odluka o tome šta će biti podrazumevano okruženje na Jessie izdanju, biće doneta polovinom naredne godine, a do tada će biti praćen broj instalacija GNOME okruženja u odnosu na sada podrazumevani Xfce. Pored toga, u obzir će se uzeti poboljšanja u pristupačnosti za GNOME 3, kao i povratne informacije od korisnika.

Kao što je poznato, i tokom razvoja Wheezy izdanja vođena je debata o tome da bi Xfce mogao postati podrazumevano okruženje, a iznošeni su slični razlozi kao i danas. Da li će Xfce imati više sreće u drugom pokušaju, ostaje da se vidi u narednom periodu.