27. 3. 2014.

Ažuriranje: Serbian OpenBox











Zbog par povratnih informacija od strane korisnika, prethodna ISO slika dobila je manje izmene, kao i jednu novu aplikaciju. Finalno stanje na terenu kada se radi o Serbianu za starije računare, izgleda ovako:
  • Zbog lošijeg stanja prevoda, prvobitni uređivač teksta zamenio je Leafpad. Ako je nekome potreban tekstualni editor sa većim brojem funkcija, može instalirati Gedit ili Geany.
  • U kolekciju instaliranih programa dodat je Sylpheed, klijent za elektronsku poštu. Njegov izgled vidljiv je na prvoj priloženoj slici.
  • Na drugoj slici može se videti kako izgleda proces odjave. Radi se o skripti Oblogout, koja je dizajnirana za upotrebu uz OpenBox menadžer prozora.
  • Pored prečice Ctrl+Shift, sada se raspored tastature može menjati i klikom na ikonu u sistemskoj kaseti. Zavisno od toga za kakvu se GTK temu odlučite, u fascikli na putanji /usr/share/fbxkb/images/, možete pronaći još jedan komplet od tri  ikone, za označavanje tastature. Potrebno je samo izvršiti njihovo preimenovanje.
  • Dodati su prevodi za podešavanje prijave, klipbord menadžer i PNMixer. 
  • U procesu instalacije uklonjena su 3 pitanja i ona sada traje 8 i po minuta sa ručnim particionisanjem.



U prilici smo da pogledamo još jedan video, a zahvalnost za to, kao i ranije, ide na račun aktiviste @Broker. U ovom promotivnom prilogu može da se vidi kratka šetnja kroz Serbian Openbox i sve prednosti operativnog sistema sa minimalnom potrošnjom resursa. Da ne bude zabune, po instalaciji, sistem i programi biće na ćirilici, kao što se vidi na snimku ekrana.