23. 1. 2015.

Okular














Okular је универзални читач докумената који је настао развојем и модификацијама програма KPDF, а предвиђен је за употребу са покретањем графичког окружењa KDE4. Ради се о апликацији која може да ради на више платформи, не ограничавајући се само на Linux, Windows, Mac OS X и BSD. Последње стабилно издање програма носи бројчану ознаку 0.21, а реализовано је са графичим окружењем KDE 4.12. Више о историјату и изменама у претходним верзијама можете прочитати овдеOkular успешно комбинује одличну функционалности програм KPDF и прилично разноврсну подршку за коришћење различитх врста докумената као што су PDF, Postscript, DjVu, CHM, XPS, ePub и остали формати. Овде можете погледати како стоји тренутно стање када је у питању статус различитих формата у односу на Okular. 

Када се покрене програм, добија се једноставан и прегледан интерфејс који неће изгледати непознато ни тоталним почетницима. Кликом у менију на Приказ, може се одабрати оријентација, режим и врста приказа, а све то се може подесити да буде доступно и као икона у траци алата. У бочној траци налазе се опције: сличице, прегледи и обележивачи. Кликом на опцију Сличице, одређујете да ли ће бити видљива бочна трака са сличицама. Обележивачи функционишу слично као прави обележивачи за књиге, а на десном клику постоји опција за уклањање или преименовање. Прегледи садрже коментаре које су остављали претходни читаоци документа. Кликом на ставку прегледа може се отворити искачућа белешка или подесити боја са којом се врши маркација. 


У менију Алатке можете пронаћи ставку Преглед (тастерска пречица F6), помоћу које ће се активирати палета од девет различитих алатки, помоћу којих се олакшава тумачење постављених ознака. Ту постоје искачућа белешка, уткана белешка, линија слободном руком, истицач, права линија, полигон, печат, подвучено и елипса. У менију Алатке налазе се још и корисне опција као што су алатке за увеличање, избор текста, избор табеле, а уз то и одговарајуће тастерске пречице за бржу и ефикаснију манипулацију. Не треба заборавити ни стандардну тастерску пречицу Ctrl+F, са којом се врши претрага текста у отвореном документу. 

Okular долази подразумевано уз KDE, али се може инсталирати и успешно користити и у другим графичким окружењима. Доступан је за преузимање у ризницама софтвера на свим познатијим Линукс дистрибуцијама. Може се користити на више различитих језика, међу којима је и српски. Ако имате неку недоумицу или питање у вези овог одличног програма, право место за то је Okulaр одељак на KDE форуму


Матична страна пројекта: https://okular.kde.org/