3. 4. 2015.

Mumble





Mumble је open-source софтвер који је одличан за ћаскање и за играње игрица. Комуникација је увек енкриптована, па је приватност загарантована. Да бисте користили Mumble сервер, потребно је инсталирати клијент који постоји за Gnu/Linux, Mac и Windows . Код Gnu/Linux оперативних система то је најлакше учинити из ризница. Једна од првих ствари које бисмо споменули, јесте регистрација на серверу јер тако добијате одређене привилегије на појединим каналима и могућност отварања канала над којима сте администратор. Након регистрације требало би да направите резервну копију својих Mumble сертификата и Mumble конфигурационог фајла: ~/.config/Mumble/Mumble.conf

Уколико сте почетник у коришћењу Mumble софтвера, може се десити да имате проблема са подешавањем push-to-talk пречице и подешавањем микрофона. У том случају можете се накачити на сервер када је ту неко од корисника и они ће вам помоћи да подесите push-to-talk, или можете покушати сами следећи ове смернице:
• пожељно је да на састанцима користите слушалице и имате утишане звучнике како не бисте правили ехо другим корисницима.
• пожељно је да подесите configure >Settings > Audio Input > Interface System на pulseaudio и опцију transmission > transmit на истој страни на push-to-talk. Такође, када то подесите, додајте и на картици shortcuts пречицу за push-to-talk.

Пошто завршите та ситна подешавања Mumble клијента, требало би да буде спреман за коришћење. Не треба заборавити да од сада, када желите да причате на каналу, морате да држите притиснуто дугме за push-to-talk које сте изабрали у подешавањима. Користили смо Left Ctrl + Left Win као пречицу(прим.аут.). То можете тестирати преласком на било који канал осим AFK и притиском на црвено дугме на траци са алаткама покрећете снимање, затим притисните push-to-talk пречицу и изговорите неколико речи док снимате свој глас и потом лансирате ту датотеку у омиљени аудио player. Уколико чујете свој глас, подесили сте добро Mumble клијент.

Матична страна пројекта: http://www.mumble.com/

Извор: ЛиБРЕ! часопис бр.27 - Mumble канал Linux заједнице Србије