1. 6. 2015.

Besplatno email rešenje za vašu malu firmu?












Iznenadim se kad vidim da neko ima malu firmu koja ima do 10 zaposlenih (10-20 gore dole) a mailove umesto sa gazda@mojafirma.com šalje sa gazda1970@gmail.com – a još i na sve to, ima svoj sajt sa sve kupljenim domenom? Pa 10x razmislim kad dobijem ponudu od „ozbiljne“ firme da nešto kupim – a email stigne sa Gmail/Outlook adrese – obično i izignorišem iako su i Google i Microsoft ozbiljne kompanije.

OK, i sam sam učestovovao u odabiru najboljeg email rešenja za kompaniju u kojoj radim, radio  analize, da li imati svoj server i na njemu neko selfhosted OpenSource rešenje poput postfix/sendmaila i sličnih, održavati email server, brinuti se o spam blacklistingu, plaćati struju i održavanje servera ili imati neko profesionalno ali i provereno cloud rešenje pa mi je jasno koliko je ozbiljna priča naći dobro rešenje a da ne košta ko Srbiju ulazak u EU.

Za ljude koji već imaju svoj sajt, umesto adrese na Gmail, Outlook.com i sličnim servisima malo srozano ali opet koliko toliko bar na oko profesionalno rešenje bi bilo korišćenje email naloga koje su dobili paralelno sa hostingom. Hosting provajderi obično i za najmanji hosting paket nude minimum 30 email naloga dok recimo ako imate VPS ili dedicated server taj broj može biti i veći. 

Ako planirate da koristite email na ovaj način izbegavajte shared hostinge jer više hosting naloga deli jednu IP adresu, te ukoliko neko od njih počne da spamuje IP adresa servera biće markirana kao spamerska te će mailovi sa svih naloga na tom serveru kod drugih biti markirani kao Spam – a to ne želite. Jedini shared hosting koji bi došao u obzir na ovaj način jeste onaj gde biste dobili dedicated IP adresu što će vas, naravno, dodatno koštati.

Kompjuteraš - kompletan tekst