13. 8. 2015.

Kali Linux 2.0












Programeri koji stoje iza ove poznate distribucije, objavili su novo izdanje pod brojčanom oznakom 2.0. Kao što je poznato, radi se o distribuciji baziranoj na Debianu  i koja je potpunosti prilagodjena njegovim razvojnim standardima. Kali Linux je sigurnosna distribucija sa akcentom na penetracijskim testiranjima, forenzici i sigurnosnim nadgledanjima. Najznačajnija promena u ovom izdanju je prelazak na rolling model, tj. sada je baza paketa zasnovana na Debian testing riznicama.

Kali Linux možete preuzeti u obliku ISO slika ili kao već pripremljenu VMWare/VirtualBox sliku. Podržane su arhitekture i386, amd64 i ARM. Korisnici mogu odabrati punu verziju, kao i opcije light i mini. Po preuzimanju, zavisno od vaših potreba, Kali možete koristiti u live režimu ili ga instalirati na hard disk. Ukoliko se odlučite za instalaciju, minimalna hardverska zavisnost ove distribucije podrazumeva 8 GB prostora na disku i 768 MB radne memorije.



Što se same upotrebe tiče, Kali Linux stiže sa preko tri stotine alatki za razna sigurnosna testiranja sistema. Važno je napomenuti da su mnogi alati iz ranije verzije zamenjeni sa naprednijim. Kali Linux se u potpunosti pridžava FSH standarda (filesystem hierarchy standard), potpuno je prilagodljiv i dolazi sa podrškom za više jezika. Ugradjena je kernel podrška za veliki opseg wireless uredjaja, pa ako vaš uredjaj nije prepoznat od strane ovog distroa, gotovo je sigurno da neće funkcionisati ni na jednoj Linux distribuciji. Listu kompletnih funkcionalnosti možete pogledati na stranici sa dokumentacijom.

http://www.kali.org/