9. 7. 2016.

Objavljen Debian Edu/Skolelinux 8











Debian Edu razvojni tim sa zadovoljstvom je objavio finalnu verziju Debian Edu/Skolelinux 8 koji je zasnovan na stabilnoj Jessie verziji, sa paketima koji su na nivou Debian izdanja 8.5. U odnosu na raniju verziju koja je zasnovana na prethodnom Wheezy Debianu, može se reći da smo dobili ažurirano i funkcijama poboljšano izdanje, istovremeno zadržavajući mogućnost lakog upravljanja i održavanja.

Skolelinux je norveška distribucija bazirana na Debianu i posvećena je školama i javnim ustanovama za edukovanje. Distribucija sadrži u sebi kompletno mrežno okruženje kako PXE, tak i mrežna podešavanja radne stanice koje opslužuju školske mrežne sisteme. Novo izdanje donosi opcionu instalaciju za Mate okruženje sa brojčanom verzijom 1.8. 

Pored dostupne dokumentacije na engleskom i norveškom jeziku, sada su dostupna i korisnička uputstva na nemačkom, francuskom, danskom i italijanskom jeziku. Kao instalacioni mediji dostupne su ISO slike: osnovna sa veličinom od oko 650 MB, kao i proširena sa veličinom oko 5 GB.


https://www.debian.org/News/2016/20160702