27. 10. 2016.

Grub Customizer










Koju god Linux distribuciju da koristite, morate da imate instaliran neki boot loader kako biste uopšte uspeli da podignete sistem. Većina korisnika u ove svrhe koristi GRUB koji je trenutno najpopularniji softver ove namene i podrazumevano se instalira uz većinu distribucija. S obzirom na to da postoji već duži vremenski period, normalno je da je došlo i do promena u njemu i njegovoj konfiguraciji. Dok ste u verziji 1 mogli uz malo čitanja sami da izmenite tekstualnu konfiguracionu datoteku, od verzije 2 ovaj posao ipak postaje nešto veći izazov. Daleko od toga da ga nije moguće konfigurisati, samo je sintaksa potpuno drugačija i zahteva mnogo više pažnje, čitanja i znanja. Na našu sreću postoji Grub customizer koji je tu da nam olakša ovaj posao kroz jednostavan GUI.

Na zvaničnoj stranici se nalazi izvorni kod koji možete kompajlirati, dok korisnici distribucija baziranih na Ubuntu mogu dodati PPA. Korisnici Arch Linuxa mogu naći prekompajlirani paket u AUR-u. Zamerka je to što ste osuđeni na kompajliranje ukoliko ne koristite pomenute distribucije, a ukoliko želite da koristite ovaj program, vrlo je moguće da vam konzola i nije prijatelj, tako da to može biti mali problem. Nakon instalacije programa sledi prvo pokretanje. Normalno, s obzirom na to da se radi o programu koji menja sistemske postavke, potrebno je da ukucate administratorsku šifru da bi ga pokrenuli.

Sam rad sa postavkama je podeljen u tri taba. U prvom imate pregled trenutnih GRUB/BURG postavki. Desnim klikom na neku od stavki dobijate meni za izmenu imena, brisanje i izmenu stavke, njeno pomeranje po pitanju prioriteta kao i dodavanje podmenija. U meniju postoji i opcija pod nazivom „About the entry types” gde imate opis tipova unosa, što vam može biti od pomoći.