16. 11. 2016.

Debian 9: Faza zamrzavanja












Kao što je ranije najavljeno, 5.11. otpočeo je period zamrzavanja za buduće Debian 9 finalno izdanje, sa kodnim imenom Stretch. Kao što se vidi u kalendaru, sada ćemo imati više faza zamrzavanja. Ono što je bitno, svi autori koje žele svoj paket u novom izdanju, moraju da sprovedu postupak najkasnije do 25. decembra, tj. 10 dana ranije pre nego što nastupi faza mekog zamrzavanja. 

Faza potpunog zamrzavanja nastupa 5. februara i posle tog termina moguće su izmene samo uz posebno odobrenje, uz uslov da su predložene promene otpremljene pre početka ove faze. Ostaje nejasno koji će kernel biti u budućoj stabilnoj verziji jer je čitav plan zamišljen prema prvobitnoj najavi da će verzija kernela 4.10 biti LTS izdanje. Pošto je razvojni tim za kernel odlučio da će izdanje 4.9 nositi oznaku LTS, ostaje da vidimo za koju će se varijantu odlučiti Debianovi programeri.

Pošto je razvojni ciklus za novo izdanje prešao u poslednju četvrtinu, korisnici bi mogli da razmisle o eventualnoj nadogradnji na sadašnju razvojnu verziju. Potrebno je samo ispratiti uputstvo i pažljivo sprovesti postupak:

Kako nadograditi Debian (Jessie - Stretch)?