10. 4. 2017.

Conky













Conky је програмска апликација која вам омогућава да пратите софтверско и хардверско стање вашег рачунара, поред других опција у које спадају провера поште, RSS вести, временске прогнозе и многих сервиса чија примарна сврха не мора бити уско повезана са Conky-јем. Генерално гледано, Conky олакшава праћење процеса за које би нам иначе било потребно неколико апликација. У свега неколико редова можете имати часовник, датум, активне процесе и оне који највише црпе ресурсе система, температуру рачунара, број непрочитаних имејлова и временску прогнозу. Не може се рећи да је планирано, али Conky од почетка тежи да остане лаган и једноставан, са поставкама које стају у двадесетак редова (или много мање) текстуалне датотеке. 

Овакав начин обично (скоро обавезно) почетницима представља проблем, нарочито ако долазе са Windows-а, али се лако превазилази у готово само једном дану и уз мало стрпљења. Наравно, за оне који немају стрпљења да куцкањем подешавају своју апликацију, ту је Conky Manager који има посебну моћ да текстуалне редове претвори у графичко сучеље које чак и апсолутним почетницима омогућава препознатљив доживљај подешавања. Занимљиво је да је Conky добио име по лику из ТВ серије Trailer Park Boys која се снима од 2001. године. 


Неке од предности Conky Manager-а су:
  • Покретање/заустављање, претрага и подешавање Conky тема;
  • Покретање Conky-ја са системом;
  • Опције за мењање локације, транспарентности и величине Conky-јевог прозора;
  • Опције за мењање времена и избора мреже (wlan0/eth0).
Прозор Conky Manager-а дизајниран је тако да врло лако можете поставити и подесити омиљени Conky. Оно што ћете прво приметити приликом отварања прозора је листа основне понуде Conky-ја.