20. 12. 2017.

To su samo metapodaci?












Šta su, zapravo, metapodaci? Najkraće rečeno, to su podaci o podacima ili informacije koje opisuju podatke.
Najpre da napravimo razliku između podataka i metapodataka. Podaci su, naprimer, snimak (ili transkript) vaših telefonskih razgovora, sadržaj poruka koje pišete, primate ili šaljete, podaci koje kačite na internet ili preuzimate, pretrage Guglom, postovi na forumima, dopisivanja na IRCkanalima ili drugim četovima, audio i video snimci Skajp razgovora, i tako dalje.
Hajde da vidimo šta bi bili odgovarajući metapodaci za ove primere:
  • Za telefonske razgovore metapodaci mogu biti lokacija učesnika, brojevi telefona, trajanje razgovora, IP i MAC adresa.
  • Za poruke, četove i Skajp, ili druge video-audio komunikacije, slično je kao kod telefonskih razgovora.
  • Kod foruma i pretraga Guglom ima malo manje metapodataka, ali Gugl i razni sajtovi i forumi ionako čuvaju logove o korisnicima što su takođe metapodaci.
Ako do sada, kojim slučajem, niste uvideli opasnost po privatnost u ovim metapodacima, koje svako od nas smrtnika svakodnevno ostavlja za sobom u svetu interneta i ostalih digitalnih komunikacija, nadamo se da će vas ovaj primer makar podstaći na razmišljanje, a možda i na nešto više.
Zamislite da neko (zvaćemo ga posmatrač) stalno sakuplja metapodatke koje za sobom ostavljate kao mrvice hleba. Posmatrač, recimo, zna da se nalazite na autoputu nedaleko od famoznog Feketića, da se ne krećete, da zovete AMSS, zatim šlep službu i možda taksi, ali ne zna šta ste razgovarali. Ili posmatrač vidi da ste prvo zvali aerodrom Nikola Tesla, pa odmah potom taksi, ali ne zna šta ste razgovarali. Ili posmatrač vidi da ste zvali prvo šest brojeva čije identitete takođe zna, pa vidi da se oni zatim kreću ka vama – GPS (eng. Global Positioning System), pa zatim pica servis, Mekdonalds, i neku poznatu prodavnicu kineske hrane, ali ne zna šta ste razgovarali.

Posmatrač ne mora da bude mnogo pametan niti da prisluškuje vaše razgovore da bi shvatio šta se dešava, ili šta će se desiti. Sasvim mu je jasno da vam je u prvom primeru auto stao na autoputu, zatim da ste se u drugom slučaju uputili na aerodrom i da možda putujete van zemlje, ili ste poslali taksi po nekoga sa aerodroma, a da u trećem slučaju okupljate žurku kod vas. Više možete pogledati na: http://goo.gl/7vUjP .
Iako su to „samo” metapodaci, treba biti svestan da ti metapodaci o vama stvaraju jednu digitalnu sliku, ili bolje reći digitalni mozaik, i na neki način vas jedinstveno određuju. Pogotovo kada se planski prikupljaju na više nivoa (kompjuter, pametni telefon, pametni automobil i kreditna kartica), metapodaci čine vaš digitalni identitet. Ali, da stvar bude još gora, ta slika o vama ne mora nužno biti istinita, jer se lako može lažirati. Recimo, možete zameniti telefone ili automobile sa nekim namerno ili slučajno, ili vam neko može jednostavno ukrasti telefon, laptop, ili kreditnu karticu. Zanimljiv video: http://goo.gl/KO1fKf.
Evo jednog primera koji vas može uvući u velike nevolje. Recimo da prolazite nekom zabačenom ulicom i da vam neprimetno ispadne telefon, ali vi to ne primetite i nastavite dalje svojim putem. U toj ulici se samo nekoliko minuta kasnije desi neko ubistvo, i vas pozovu u policiju kao osumnjičenog. Ako kojim slučajem nemate dobar alibi, ili nemate svedoka da posvedoči da niste bili u toj ulici, nego tamo gde ste stvarno bili, a drugih svedoka nema – možete jako loše proći. Zanimljivi video: http://goo.gl/spS5OZ .Metapodaci se takođe nalaze i u fajlovima/podacima koje svakodnevno preuzimamo sa interneta, pravimo i koristimo. Svaki tip podatka može da sadrži određene metapodatke koji bolje opisuju sam podatak, kao, naprimer, vreme nastanka podatka, koliko je vremena potrošeno za njegovo kreiranje, koliko puta mu je pristupljeno, kad je poslednji put pristupljeno, i tako dalje. Iako se ovakvi metapodaci možda još uvek čine bezazlenim, oni mogu sadržati i IP adresu računara sa kog su napravljeni, GPS koordinate (najčešće PNG format slika sa telefona), ko ga je napravio (ličnost ili kompanija/organizacija), naziv uređaja i model sa koga je napravljen kao iMAC adresu uređaja, mejl adresu kreatora, softver kojim je napravljen, i tako dalje. Sve ovo može mnogo da naškodi privatnosti izvornog kreatora fajla, pogotovo ako je sadržaj poverljiv. Ukoliko neko presretne taj podatak na internetu, može saznati od koga je potekao. Da ovo može biti katastrofa po kreatora takvog fajla, može ilustrovati primer torenta. Ako ste došli u posed nekih slika ili video materijala ili teksta koji želite da podelite sa svetom preko nekog torent sajta, morate taj podatak prvo očistiti od metapodataka, da ne bi svako ko skine to što ste okačili saznao da vi stojite iza toga.
Ljudi se konstantno prate, metapodaci se sakupljaju i to nije sada već ništa novo, ali možemo da se trudimo da iza sebe ostavljamo malo manje neželjenih metapodataka, i da ih takoreći čistimo iz podataka koje razmenjujemo. Na sreću postoje programi koji ovo dobro rade.
Najpre je potrebno da vidimo koje sve metapodatke neki fajl sadrži, kako bismo se uverili da ovi metapodaci stvarno postoje i da je fajl bezbedan nakon njihovog brisanja.
Ako koristite operativne sisteme GNU/Linuksa, treba da iz terminala preuzmete i instalirate program pod nazivom exiftool:
sudo apt-get install exiftool
Ovaj program će nam pružiti uvid u sve metapodatke koje fajl sadrži. Korišćenje je iz terminala, ali je zato veoma jednostavno, samo ga pokrenite na sledeći način:
exiftool File
ili
exiftool /putanja/do/fajla/počev/od/korenog/direktorijuma
Dobićete prikaz metapodataka koje je program pronašao. Sada je potrebno da vidimo da li je podatak „prljav”, tj. da li ima u njemu nešto da se briše, i da, ako ima, iz njega sve nepotrebno obrišemo. Tu će nam pomoći drugi program zvani MAT (eng. Metadata Anonymisation Toolkit) koga možete naći na sajtu: https://mat.boum.org/ ili jednostavno za korisnike Ubuntua i Debijana u Softverskom centru, ili ga možete instalirati iz terminala:
sudo apt-get install mat
MAT će proveriti da li je podatak „prljav” ili ne, i za vas ga očistiti od neželjenih metapodataka.
Kada očistite fajl, on je spreman za deljenje sa drugima, a vi ste bezbedni jer niko ne može reći da je fajl potekao sa vašeg računara.