24. 6. 2015.

Crunchbang++











Kada je dugogodišnji autor popularne distribucije Crunchbang objavio prestanak svojih aktivnosti na održavanju i razvoju operativnog sistema, pojavili su se entuzijasti koji su spremni da nastave u istom smeru. Pored ekipe koja se okuplja na Crunchbang forumu i koja radi na novoj distribuciji, svetlost dana ugledalo je i novo izdanje pod nazivom Crunchbang++, a ovde možete saznati više o samim autorima.

Objavljena je verzija sa brojčanom oznakom 1.0, a osnovne odlike su korišćenje paketa iz stabilne riznice tek objavljenog izdanja Debian Jessie i upotreba OpenBox menadžera prozora. Kao i njegov prethodnik, Crunchbang++ pretenduje da svojim konzumentima omogući udobno korišćenje uz minimalno angažovanje resursa. ISO slike koje su dostupne za preuzimanje postoje za 32-bitnu i 64-bitnu arhitekturu, a na njima se nalaze i neki od paketa iz Debian  non-free riznica.



Podrazumevane aplikacije u ovoj distribuciji predvode Icewasel kao podrazumevani veb pregledač,VLC medija plejer i Thunar kao fajl menadžer. Tu su još Geanu razvojno okruženje, Terminator i Xfburn za narezivanje medija. Za pregled i obradu fotografija poslužiće Viewnior i GIMP, dok će kao kancelarijski alati moći da se koriste Abiword, Gnumeric i Evince. Tu su još i alati za prenos fajlova gFTP i Transmission, kao i program za komunikaciju XChat.

Matična strana projekta: https://crunchbangplusplus.org/