Preuzimanje

Za instalaciju Debiana na računar bez internet konekcije, moguće je koristiti CD slike (oko 650 mb) ili DVD slike (3.7 gb). Preuzimite prvi CD ili DVD, narežite ga, podesite da se računar prvo startuje sa CD-a, i na kraju ga ponovo pokrenite.

Prvi CD/DVD sadrži sve neophodne fajlove za instalaciju standardnog Debian sistema, tako da nema potrebe da se preuzimaju ostali ponuđeni mediji. 

Za instalaciju testing verzije, pogledajte oficijelne CD/DVD slike od aktuelnog testing izdanja. Te slike poznate su i kao weekly builds jer se produkuju na sedmičnom nivou, najčešće ponedeljkom. Možete pogledati i kompletnu listu sa debian-cd serverima.

Pošto je danas dobra internet konekcija uobičajena, korisnici se mogu odlučiti i za "netinst", tj. da to učine uz pomoć mini ISO slike od 40 do 180 mb. Takav CD sadrži minimum softvera i ostatak paketa nadogradiće se preko interneta.

Ostaje dilema, šta je bolje za korisnika, minimalna slika ili kompletan DVD. Naprednijim korisnicima se može preporučiti da koriste mini-sliku jer će oni znati šta im je sve potrebno i to će kasnije nadograditi preko  interneta. Za novajlije u Debianu i korisnike sa slabijim ili bez interneta, ostaje preporuka da nabave sliku sa kojom će doći što više potrebnog softvera.

Ako još uvek imate nedoumicu koja  je opcija instalacije najbolja za vas, preporučujemo da postavite pitanje na zvaničnom forumu, gde ćete moći da dobijete potrebne informacije od iskusnijih korisnika. Ovde možete pročitati kako se pripremaju mediji za instalaciju.Predlažemo da ne koristite uobičajen način preuzimanja CD i DVD slika. Postoji velika verovatnoća da ako vam se preuzimanje prekine, vaš veb čitač neće moći da ga nastavi. Ako ste još na Windowsu, preporuka je da koristite Free Download Manager, a ako ste na Linuxu najbolje da to uradite preko konzole sa komandom: wget -c vaš-url.