27. 10. 2017.

Priprema medija za instalaciju













Preuzeli ste ISO sliku i potrebno je da pripremite medij pomoću koga ćete izvršiti instalaciju na svoj računar. U pratećem tekstu su izneta tri načina za instalaciju preuzete Linuks distribucije.

1. Narezivanje na DVD disk preko programa koji su namenjeni za to, a na Linuksu su najpoznatiji od njih: K3b, Brasero, Xburn, Nero Linux itd. Opcija u programu koja se koristi za ovu namenu obično je "Burn Image" ili u prevedenim programima "Nareži odraz". Dalji postupak bi aplikacija trebalo da obavi automatski i bez problema.

2. Instalacija preko USB prenosive memorije i korišćenje dd komande. Potrebno je prvo ubaciti USB disk da bi videli pod kojom oznakom ga registruje vaš računar, a to će se uraditi kao root, sa komandom:

fdisk -l
Ako vam izlaz pokazuje da je vaš USB prikazan kao npr. sdb1, to znači da u sledećoj komandi treba da unesete samo oznaku diska sdb, ali ne i oznaku za particiju kao broj 1. Komanda za prenos ISO slike na USB bi trebalo da izgleda ovako:

dd if=/putanja/do/slike.iso of=/dev/sdb bs=4M oflag=dsync
Zavisno od veličine ISO slike postupak može trajati od 5 do 20 minuta i dobili ste USB disk koji je spreman za instalaciju operativnog sistema.

3. Upotreba skripte Bootiso koja osim prebacivanja ISO slike na USB disk, omogućava i formatiranje istog.

4. Korišćenje namenskih programa za pripremu USB diska. Najpoznatija dva programa koji se koriste za ovu operaciju su Rosa Image Writer i ISO image Writer.
Ne treba očekivati da će navedeni programi dobro raditi sa svim mogućim Linux distribucijama, pogotovo sa testing verzijama, ali procenat upotrebljivosti je prilično visok.

Rosa Image Writer

ISO Image Writer