Serbian

GNU/Linuks operativni sistem na srpskom jeziku

     


Serbian GNU/Linuks je operativni sistem na srpskom jeziku koji dolazi sa kompletom programa predviđenim za opštu upotrebu. Namenjen je svim korisnicima koji žele da imaju operativni sistem na srpskom jeziku. Namenjen je i kao izbor za sadašnje korisnike vlasničkih operativnih sistema. Takođe, postoje i korisnici koji ne umeju sve sami da podese i koji su do sada koristili distroe koji su više prijateljski za upotrebu. Za osnovu je korišćen Debian u svojoj stabilnoj verziji, sa KDE grafičkim okruženjem. Za oblikovanje distribucije, pored Debian skladišta, za izvor softvera upotrebljene su Mozilla i Deb-multimedia riznice, kao i nekoliko nezavisnih paketa.

Serbian dolazi podešen na ćiriličnu opciju, a kroz sistemske postavke može biti odabrana i latinica, kao i ijekavica za obe varijante. ISO slika koja je dostupna za preuzimanje iznosi nešto iznad 1.2 GB, a na njoj se pored uobičajenih programa koji dolaze uz KDE grafičko okruženje, nalaze i sledeće aplikacije:
Za novajlije na Linuksu, instalacioni proces je jednostavan i traje desetak minuta, a ovde ga možete videti u slikama. Dostupan je i video snimak sa istim postupkom. Instalaciju možete pripremiti narezivanjem preuzete ISO slike na DVD medij ili uz pomoć USB-a, a preko alatke Unetbootin ili dd komandom: dd if=/putanja/do/serbian.iso of=/dev/sdX    (gde je sdX vaš USB)

Na početku instalacionog procesa, odaberite srpski jezik, dok će tastatura ostati na latiničnom rasporedu. Po instalaciji, Serbian će zauzeti nešto više od 4 GB, tako da bi bilo poželjno da mu prilikom particionisanja, za udoban rad dodelite 10 do 15 GB. Kada vam se podigne tek instaliran sistem, bacite pogled u fasciklu Dokumenti, gde je zapisano nekoliko saveta. Kao najvažnije, sistem je podešen da se admin pristup dobija komandom, npr.: kdesu dolphin ili kdesu systemsettings, a za GTK aplikacije: gksu synaptic

Ako vam se dogodi nekakav problem u radu, ili nedostatak drajvera, sve savete i uputstva, koje možete naći na forumima, a koja važe za sadašnji stabilni Debian, slobodno možete upotrebiti da bi poboljšali Serbian. Ovde možete saznati odgovore na još neka pitanja, a ako želite da pomognete u promociji, dostupni su i baneri za tu namenu. 

Više informacija o tome šta su karakteristike  64-bitnog izdanja, možete pročitati ovde.
Dostupan je za preuzimanje Serbian namenjen starijim računarima, sa OpenBox upravnikom prozora.