Razlozi za izbor Debiana
Hvala vam što razmatrate da instalirate Debian za rad na vašem računaru. Ako baš niste uvereni zašto biste trebali probati Debian, razmislite o sledećem:

Održavaju ga njegovi korisnici

    Ako nešto treba popraviti ili poboljšati, jednostavno to učinimo.

Podrška bez premca

    Poruka poslata na mejl liste često dobije odgovore u roku od 15 minuta (ili manje), besplatno, i to od ljudi koji ga razvijaju. Uporedite to s tipičnom telefonskom podrškom: sati provedeni na telefonu, za novac, samo da bi dobili nekoga ko vaš sistem ne poznaje dovoljno dobro čak ni da bi shvatio vaše pitanje.

Ne biste bili jedini koji ste tako odabrali

    Širok izbor organizacija i osoba koriste Debian. Pogledajte našu stranicu pod nazivom Ko koristi Debian? za opis nekih važnijih organizacija koje koriste Debian, a koje su odlučile poslati kratak opis toga kako koriste Debian i zašto ga koriste.

Najbolji sistem pakovanja na svetu

    Dosta vam je problema zbog starih datoteka iz programa starog tri verzije? Ili instaliranja softvera samo da bi uvideli kako on uzrokuje rušenje vašeg sistema zbog sukobljenih programa? Dpkg, Debianov prekaljeni sistem pakovanja, se o tome brine umesto vas.

Laka instalacija

    Ako ste čuli da je Debian teško instalirati, onda niste u poslednje vreme probali Debian. Stalno poboljšavamo postupak instalacije. Možete instalirati direktno sa DVD-a, CD-a, USB-a ili čak preko mreže.

Neverovatne količine programa

    Debian dolazi s više od 29000 raznih programa. Baš svaki je slobodan i besplatan. Ako imate vlasnički program koji radi pod GNU/Linuxom, još uvek ga možete koristiti — zapravo, u Debianu možda čak postoji instaler koji će ga za vas automatski instalirati i namestiti.

Dobro integisani paketi

    Debian je iznad svih ostalih distribucija po tome kako su njegovi paketi integrisani. Budući da sav softver pakuje povezana grupa, ne samo da se svi paketi mogu naći na istom mestu, nego možete biti uvereni da smo već sredili sve probleme vezane za komplikovane povezanosti među paketima. Iako mislimo da deb format ima neke prednosti pred rpm formatom, integrisanost među paketima je ono što čini Debian sistem robustnijim.

Izvorni kod

    Ako razvijate programe, značiće vam činjenica da postoje stotine programskih alata i jezika, uz milione redova izvornog koda u osnovnom sistemu. Svi programi u glavnoj distribuciji poštuju uslove Debianovih smernica slobodnog softvera (DFSG-a). To znači da taj kod slobodno možete koristiti za učenje, ili ga uključiti u nove slobodne softverske projekte. Takođe postoji mnoštvo alata i koda prikladnih za korištenje u vlasničkim projektima.

Lake nadogradnje

    Zahvaljujući našem sistemu pakovanja, nadograđivanje na novu verziju Debiana je vrlo jednostavno. Samo pokrenite apt-get update, apt-get dist-upgrade (ili aptitude update; aptitude dist-upgrade u novijim izdanjima) i možete u roku od par minuta nadograditi s CD-a, ili usmerite apt na jedan od više od 300 Debian servera te nadogradite sistem preko mreže.

Višestruke arhitekture i kerneli

    Trenutno Debian podržava impresivan broj  CPU arhitektura: alpha, amd64, armel, hppa, i386, ia64, mips, mipsel, powerpc, s390, and sparc. Takodje radi na GNU Hurd i FreeBSD kernelima i sa debootstrap alatom teško je pronaći uredjaj koji neće moći da pokrene Debian.

Sistem praćenja bagova

    Debianov sistem praćenja bagova dostupan je javno. Ne pokušavamo sakriti činjenicu da programi ne rade uvek kako to korisnici žele. Podstičemo korisnike da nam predaju izveštaje o bagovima i obaveštavamo ih  kada je i kako bag rešen. Ovaj sistem Debianu omogućava brz i pošten odgovor na probleme.

Ako još niste korisnik Debiana, također možete uživati u sledećim prednostima:

Stabilnost

    U mnogim slučajevima računari rade više od godine bez gašenja. Čak i tada, ponovo se dižu samo radi nestanka struje ili hardverske nadogradnje. Uporedite to s drugim sistemima koji se ruše više puta dnevno.

Brz i štedljiv na memoriji

    Drugi operativni sistemi su možda jednako brzi u jednom ili dva područja, ali kako je zasnovan na GNU/Linuxu, Debian žari i pali. Windows programi pokretani na GNU/Linuxu pod emulatorom često rade brže nego u izvornom okruženju.

Drajvere za većinu hardvera pišu korisnici GNU/Linuxa, a ne proizvođač

    Premda to može značiti da je na podršku za novi hardver potrebno čekati, a za neki hardver nema podrške, omogućava podržavanje hardvera dugo nakon proizvođačeva prestanka proizvodnje ili propasti. Iskustvo pokazuje da su drajveri otvorenog koda obično puno bolji od vlasničkih.

Dobra sigurnost sistema

    Debian i ostatak zajednice slobodnog softvera su vrlo odgovorni što se tiče brzog uključivanja sigurnosnih ispravki u distribuciju. Ispravljeni paketi se obično dodaju u roku od nekoliko dana. Dostupnost izvornog koda omogućava ocenjivanje sigurnosti Debiana u otvorenom okruženju što sprečava upotrebu loših sigurnosnih modela. Takođe, većina projekata za razvoj slobodnog softvera imaju sisteme revidiranja, što u korenu sprečava unošenje potencijalnih sigurnosnih problema u bitne sisteme.

Sigurnosni programi

    Iako to mnogi ne znaju, sve poslato mrežom može vidjeti bilo koji sistem između vas i primaoca. Debian ima pakete  GPG (i PGP) softvera koji omogućava privatno slanje pošte između korisnika. Uz to, ssh vam omogućava stvaranje sigurnih veza do drugih sistema na kojima je ssh instaliran.

Naravno, Debian nije savršen. Tri su područja čest uzrok žalbama:

"Nedostatak popularnog komercijalnog softvera."

    Doista je istina da neki popularni programi nisu dostupni na Debianu. Ipak, postoje zamenski programi dizajnirani da oponašaju najbolje mogućnosti vlasničkih programa, a s dodatnom vrijednošću -- oni su slobodan softver.

    Nedostatak uredskih programa kao što su Word i Excel više ne bi trebao predstavljati problem, jer Debian uključuje tri kancelarijska paketa sastavljena u potpunosti od slobodnog softvera, LibreOffice, KOffice i GNOME Office.

    Razni vlasnički kancelariski paketi su takođe dostupni: Applixware (Anyware), Hancom Office, Axene i drugi.

    Za one koje zanimaju baze podataka, u Debianu se isporučuju dva popularna programa za baze podataka: MySQL i PostgreSQL. SAP DB, Informix, IBM DB2 i drugi su takođe dostupni za GNU/Linux.

    Razni drugi programi dolaze u sve većem broju, kako sve više preduzeća otkriva moć GNU/Linuxa i njegovog uglavnom netaknutog tržišta s rastućom korisničkom bazom. (Budući da je GNU/Linux slobodan za distribuciju, brojke o prodaji se ne mogu koristiti za procenu broja korisnika. Najbolje procene su da Linux ima 5% tržišta, što je 15 miliona korisnika, u ranoj 2001.)

"Debian je teško namestiti."

    Primetite da se spominje nameštanje, a ne instaliranje, jer je mnogim ljudima početna instalacija Debiana lakša od Windowsa. No moglo bi se olakšati podešavanje dosta hardvera (na primer štampača). Takođe, neki programi bi mogli imati skriptu koja bi korisnika provela kroz konfigurisanje (barem za najuobičajenije situacije). Na ovom području se radi.

"Nije podržan sav hardver."

    Konkretno, stvarno nov, stvarno star i stvarno redak hardver. Također hardver koji zavisi o složenim programima, drajverima koje proizvođač nudi samo za Windows platforme (npr. softverski modemi ili wi-fi uređaji u laptopovima). Međutim, u većini slučajeva, dostupan je odgovarajući hardver koji radi pod Debianom. Neki uređaji nisu podržani jer je proizvođač odlučio sakriti njihove specifikacije. Na ovom području se takođe radi.

Ako gornje nije dovoljno da vas uveri u korišćenje Debiana, razmislite o sledećem: niska cena (niska kao cena veze na mrežu), laka instalacija i istinska višestruka upotrebljivost koja bi lako udvostručila vaš učinak. Kako  možete da dozvolite da ga ne isprobate?