Debian podrška

Dokumentacija

Pre nego potražite pomoć od nekog drugog, obično je dobro pokušati sam pronaći odgovor za sopstveni problem. Tako ćete obično naći odgovore koje tražite, a ako i ne uspete, iskustvo u čitanju dokumentacije će vam verovatno dobro doći u budućnosti.
U Debianu postoji prilična količina dokumentacije, pa  molimo da pogledate veb stranicu Debian dokumentacije.

Poznati problemi

Ograničenja i teži problemi s trenutnom stable distribucijom su (ako postoje) opisani na stranicama izdanja.
Obratite posebnu pažnju na tzv. napomene izdanja te poznate probleme.

Wiki

Rešenja čestih problema, KAKO dokumenti, vodiči, saveti i druga dokumentacija se mogu naći na Debian Wikiju. Kao i drugi Wikiji, i ovaj Wiki se stalno menja i unapred pozdravljamo i vaše buduće uređivanje.

Mailing liste

Debian se razvija u distribuiranom okruženju po celom svetu. Zato je e-pošta najomiljeniji način raspravljanja raznih stvari. Veliki deo razgovora između programera i korisnika Debiana vodi se kroz nekoliko mailing listi.
Postoji nekoliko javno dostupnih mailing listi. Za više informacija o njima, pogledajte stranicu Debian mailing lista.
Za podršku korisnicima koji govore engleski jezik, pogledajte Debian Mailing lists.

Za podršku korisnicima u drugim jezicima, proverite mailing lists index for users.

Usenet news grupe

Dosta naših mailing listi se može pregledavati kao news grupe, u hijerarhiji linux.debian.*. Ovo se takođe, može raditi koristeći veb sučelje kao npr. Google Groups ili Gmane.
Takođe je dostupno nekoliko pravih news grupa vezanih za GNU/Linux. Uprkos tome što nisu specifično o Debianu, korisnicima Debiana svejedno mogu pružiti mnogo informacija.
comp.os.linux.answers (moderisana)
Redovne poruke (FAQ-i, HOWTO-i). Dobar početak!
comp.os.linux.hardware
Rasprave vezane za hardver.
comp.os.linux.m68k
O Linuxu koji radi na Motorola 680x0 procesorima.
comp.os.linux.setup
Nameštanje i podešavanje Linux sistema.
comp.os.linux.networking
Teme vezane za mrežni rad.
comp.os.linux.x
Korišćenje X Window Systema na Linux računarima.
comp.os.linux.misc
Razne teme. Grupa za sve.
Molimo pogledajte ovaj indeks za potpuniji popis vezanih news grupa.

Veb sajtovi

Forumi

debianHELP i Debian User Forums su veb portali na kojima možete postaviti pitanja o Debianu, a na njih će odgovarati drugi korisnici. Tu je i forum na srpskom jeziku.

Pitanja i odgovori

Ask.debian.net je veb zasnovana podrška na nivou pitanja i odgovora gde je odobreno i glasanje o kvalitetu sadržaja.
Ostale veb stranice

Debian-Administration.org pruža savete i resurse za Debian sistem-administratore. Pogledajte i lokalne Debian stranice.
Korisne veze na stranice o Unixu:

Kontaktiranje održavatelja paketa

Do održavatelja paketa možete doći na dva načina. Ako održavatelja tražite zbog baga, jednostavno podnesite izveštaj o bagu (pogledajte donji deo o sistemu praćenja bagova). Održavatelj će dobiti primerak izvještaja o bagu.
Ako želite samo razgovarati s održavateljem, možete koristiti posebne mail aliase postavljene za svaki paket. Svaka poruka poslana na <ime paketa>@packages.debian.org biće prosleđena održavatelju odgovornom za taj paket.

Sistem praćenja bagova

Debian distribucija ima sistem praćenja bagova koji pruža detalje o bagovima koje su prijavili korisnici i programeri. Svakom bagu se dodeljuje broj i čuva se dok  se ne označi kao rešen.
Za prijavljivanje baga možete koristiti jednu od dole popisanih bag stranica, ili Debian paket `reportbug' za automatsko prijavljivanje izveštaja o bagu.
Informacije o podnošenju bagova, pregledu trenutno aktivnih bagova i sistemu bagova uopšteno mogu se naći na WWW stranicama sistema praćenja bagova.

Konsultanti

Debian je besplatan softver i nudi besplatnu pomoć preko mailing listi. Neki ljudi nemaju vremena ili imaju posebne potrebe i voljni su unajmiti nekoga za održavanje ili dodavanje dodatnih mogućnosti njihovom Debian sistemu. Za popis ljudi/preduzeća pogledajte stranicu o konsultantima.

Pomoć u stvarnom vremenu preko Interneta koristeći IRC

IRC (Internet Relay Chat) je način razgovaranja s ljudima iz celoga sveta u stvarnom vremenu. IRC kanali posvećeni Debianu se mogu naći na OFTC-u.
Za spajanje vam treba IRC klijent. Neki od najpopularnijih klijenata su XChatBitchXircIIirssiepic5 i KVIrc, svi zapakovani za Debian. Nakon što instalirate klijent, morate mu reći da se poveže na server. U većini klijenata to se radi zadavanjem naredbe:
/server irc.debian.org
Kada se spojite, uđite u kanal #debian naredbom
/join #debian
Pažnja: klijent programi poput XChata često imaju različito, grafičko korisničko sučelje za spajanje na servere ili kanale.
Tada ćete se naći među prijateljski raspoloženim stanovnicima #debiana. Pitanja o Debianu su tamo dobrodošla. Popis najčešće postavljanih pitanja na kanalu možete pronaći na http://wiki.debian.org/DebianIRC.
Postoje brojne druge IRC mreže gde takođe možete pričati o Debianu. Jedna od istaknutijih takvih mreža je IRC mreža freenode na chat.freenode.net.