13. 6. 2013.

Debian kao server











Ako ste izabrali da vaš server bude Linux, sledeća dilema će vam biti za koji distro je najbolje da se odlučite. Pošto različiti korisnici nemaju iste planove i zadatke, odgovor na ovo pitanje nije nimalo jednostavan. Mnoge veće kompanije neće imati dilemu, pa će izabrati distro sa komercijalnom podrškom, ali  i medju njima će biti onih kojima neće smetati upotreba Debian servera koji se oslanja na podršku svoje zajednice. Navešćemo bitnije razloge zbog kojih vaš izbor za serversku distribuciju, može biti upravo Debian.

Nadogradnja

Debian nije pravo rolling izdanje, ali se po izlasku stabilne verzije može jednostavno nadograditi pomoću apt menadžera paketa. Ovo nije posao baš za početnika, ali o ovakvoj operaciji postoji već obilje dokumentacije i ne bi trebalo da očekujete probleme. Ponovno pokretanje sistema još  je uglavnom potrebno kod nadogradnje kernela, a to se kod Debiana ne dešava previše često.

Bezbednost

Paketi su detaljno testirani pre izdanja svake nove verzije. To je uglavnom razlog zašto paketi nisu u najnovijoj verziji i nova izdanja se pojavljuju u vremenskom razmaku od dve godine. Debian zajednica je brza i efikasna pri otklanjanju propusta i grešaka i zato je bezbednost jedna od glavnih osobina ovog distroa.

Stabilnost

Debian je jedna od najstarijih distribucija i aktivna je skoro dvadeset godina. Stabilnost je postala sinonim za Debian. Svaki paket je temeljno testiran pre uključenja u Debian stabilno izdanje i javosti su poznate četiri aktivna izdanja: old stable, stable, testing i unstable. Naravno, stabilno izdanje je predvidjeno za produktvnu serversku mašinu.

Konfigurisanje

Debian nudi širok spektar raznih softverski paketa. Pored toga, paketi dolaze unapred konfigurisani, pa većina programa radi i sa podrazumevanim podešavanjima. Naravno, zavisno od vaših potreba, sve alate koji  su vam na raspolaganju možete naknadno podešavati onako kako zahtevaju vaši radni planovi i zadaci. Dostupni su vam brojni alati da bi ste predstojeće poslove uradili što brže i efikasnije.

Otvoreni kod

Debian jeste besplatan, ali važnije od toga je da za vaše poslovne potrebe koristite proizvode otvorenog koda. Ako se do sada niste upoznali sa sadržinom Debianovog društvenog ugovora, možda će vam to biti ključni motiv prilikom izbora vaše serverske distribucije.