Kako možete pomoći Debianu?


Ako razmišljate da pomognete Debianu u razvoju, postoje mnoge oblasti gde iskusni i neiskusni korisnici mogu da učestvuju:

1. Možete jednostavno testirati operativni sistem i programe u njemu praveći izveštaje o pronadjenim greškama. Sistem praćenja bagova možete pratiti i učestvovati sa dodatnim informacijama.

2. Ako ste iskusni korisnik, možete pomoći drugim korisicima preko mejl listi ili IRC kanala #debian. Za više informacija o opcijama za podršku i dostupnim izvorima, pročitajte više na stranicama podrške.

3. Možete pomoći prevodjenjem aplikacija ili Debian relevantnih informacija na vaš jezik (veb stranice, dokumentacija) i tako se uključiti u projekat prevodjenja (diskusija je uglavnom na .i18n mejl listi). Vi možete i početi novu grupu za prevodjenje, ako ne postoji na vašem jeziku. Za više informacija, pročitajte stranice Internacionalizacija.

4. Možete pomoći u održavanju aplikacija koje su već dostupne u Debian operativnom sistemu, posebno one koje mnogo koristite, pomažući u zakrpama ili dodatnim informacijama u sistemu za praćenje bagova za te pakete. Takodje, možete da se uključite direktno u održavanje paketa i postanete član tima za održavanje ili da se priključite timu softverskog projekta Alioth.

5. Možete pomoći pisanjem dokumentacije ili radom na zvaničnoj Debian dokumentaciji ili učestvujući u poboljšanju Debian Wiki dokumentacije.

6. Možete da pomognete u publikovanju Debiana radom na sajtu ili pomažući u organizaciji dogadjaja širom sveta.

7. Možete pomoći sa postavljanjem Debiana na novu arhitekturu sa kojom imate iskustva, ili dajući vaš doprinos u održavanju na već postojećim arhitekturama. Za više informacija,  pogledajte listu dostupnih portova.

8. Možete se posvetiti pakovanju aplikacija i postati njihov održavatelj. Za više informacija, možete navratiti  u Debian kutak za programere.

9. Možete pomoći praćenjem, pronalaženjem i popravkom bezbedonosnih pitanja sa paketima u Debianu.

10. Možete donirati opremu i usluge Debian projektu, tako da korisnici i programeri mogu imati koristi od njih. Mi smo u stalnoj potrazi za serverima širom sveta na koje naši korisnici mogu da se oslone.

11. Možete pomoći promovisanju Debiana, pričajući o njemu i pokazujući ga drugima.

Kao što možete videti, postoji mnogo načina na koje možete da se uključite u projekat, a samo mali broj njih zahteva da budete Debian programer. Mnogi od različitih projekata imaju mehanizme da omogućavaju direktan pristup izvornom kodu za saradnike koji su se pokazali pouzdani. Obično, ljudi koji smatraju da mogu dobiti više uključenjem u Debian će pristupiti projektu, ali to nije uvek potrebno.