Сербиан Openbox

За старије рачунаре
Пошто је и даље у нашем окружењу присутан солидан број старијих рачунара који не могу одговорити захтевима какве имају окружења KDE или GNOME, обликована је и Сербиан верзија са малим хардверским потребама. Као управник прозора коришћен је Openbox, а нешто више о његовим подешавањима можете сазнати овдеУ обликовању овог издања, поред Debian складишта, коришћене су Mozilla и Deb-multimedia ризнице, као и по неколико пакета из дистрибуције CrunchBang и независних извора. Величина ИСО слике за преузимање износи око 1.3 ГБ, док ће по инсталацији, заузети простор на хард диску бити нешто испод 3.5 ГБ.


Апликације које долазе уз Сербиан који је намењен старијим рачунарима, важе за мање захтевне, а њихов избор изгледа овако:

Ту су још и алати за  архивирање, клипборд, чишћење система, праћење вести, управљање партицијама, подешавање изгледа итд. На овој страни, наведени су неки од савета који вам могу затребати, а односе се на Openbox управник прозора и пратеће програме. Као пар битнијих ставки, треба напоменути да се распоред тастатуре мења пречицом Ctrl+Shift, а подешене су опције: la, ћи, en. Ако сте инсталацију извршили на преносиви рачунар, у аутостарт фајлу уклоните ознаку испред линије fdpowermon, да би могли да пратите стање батерије.

                  

Ако сте новајлија на Линуксу, инсталациони процес је једноставан и траје краће од 10 минута, а овде можете прочитати како се припремају медији за инсталацију. Графички интерфејс инсталационог поступка подразумевано је подешен на ћириличну опцију, док ће управљање тастатуром бити на латиници. Ако до сада нисте видели како изгледа инсталација, можете је погледати у сликама, а доступан је и видео материјал. Када вам се подигне тек инсталирани систем, баците поглед у фасциклу Документи, где је записано неколико савета. Ако некоме са другог говорног подручја затреба, ту се може пронаћи и фајл menu.xml на енглеском језику. Корисници који то желе, сада могу имати видљиве иконе у менију. Потребно је само у фасцикли, на путањи .config/openbox, пронаћи фајл ikone-menu.xml и извршити његово преименовање на стандардни menu.xml. Када се поново покрене Openbox, мени ће изгледати овако.

Ако вам се догоди некакав проблем у раду, или недостатак драјвера, све савете и упутства које можете наћи на форумима, а који важе за садашњи стабилни Debian, слободно можете употребити да би побољшали Сербиан. Хвала свим медијима и појединцима који су дали свој допринос популаризацији оперативног система на српском језику. Ако има заинтересованих који желе да помогну у промоцији, доступни су и банери за ту намену.