30.06.2015.

SYSTEMD – Linux sistemski servis
Systemd je sistemski i servisni manadžer za Linux operativni sistem, a sam naziv predstavlja skraćenicu od system deamon – sistemski servis. Inicijalna verzija systemd-a pojavila se početkom 2010 godine, a od 19. juna tekuće godine aktuelna je verzija 221.
Od nedavno, systemd je u žiži interesovanja, jer je na većini modernih Linux distribucija potisnuo dugo korišćeni SysVinit i sada predstavlja podrazumevani init sistem. Korisnici Arch Linux-a su se već poodavno prebacili na systemd koncept, a od skora su u potpunosti prešli i Fedora, RedHat, Debian, OpenSUSE, Ubuntu i druge distribucije.
Mnogi dugogodišnji Linux korisnici nisu oduševljeni ovom promenom, kako zbog dugodišnjeg korišćenja SysVinit skripti, tako i zbog činjenice da novi usvojeni pristup donosi dodatnu kompleksnost i veće ingerencije systemd-u, što se donekle kosi sa osnovnim Linux postulatima modularnosti i jednostavnosti. Činjenica je, međutim, da systemd donosi i brojna unapređenja u odnosu na prethodnika i da njegovo vreme dolazi, pa se na promenu treba što bezbolnije prilagoditi.
Systemd je razvijen pod GNU Lesser General javnom licencom verzije 2.1, a za više informacija možete posetiti adresu http://freedesktop.org/wiki/Software/systemd/.