28. 11. 2015.

Geany











Dobra strana GNU/Linux platforme jeste pregršt najrazličitijih programa za primenu na polju osnovne i napredne obrade teksta, počevši od jednostavnog unosa kratkih zabeleški, pa sve do pisanja kompleksnih programskih projekata. Ozbiljan igrač na ovom igralištu jeste višeplatformski editor teksta Geany, zasnovan na biblioteci Scintilla za obradu teksta i grafičkoj biblioteci GTK+. Omogućava osnovne funkcije lakog i brzog IDE alata za C, C++, C#, Java, JavaScript, PHP, HTML, CSS, Python, Perl, Latex, Erland, Vala, Pascal, Haskell i druge. Podrazumeva se i kuckanje plain teksta. Program je dostupan za preuzimanje za više operativnih sistema kao što su BSD, Linux, Mac OS X, Solaris i Windows.

Intuitivni interfejs sastavljen je od dovoljno komponenti, raspoređenih na prava mesta. Meni i podesivi toolbar, uobičajeno, dominiraju vrhom prozora. Leva strana središnjeg dela rezervisana je za dva panela (podrazumevano), od kojih se na prvom (Symbols) nalazi spisak funkcija, makroa, objekata i promenljivih u aktivnom dokumentu, odnosno spisak trenutno otvorenih dokumenata na kartici Documents. Najveću, centralnu površinu zauzima prostor za uređivanje aktivnog dokumenta, sa tabovima za svaki otvoreni dokument na vrhu.

Funkcije koje Geany poseduje čine rad lakšim i bržim. Pored uređivanja pojedinačnih datoteka, omogućena je i organizacija po projektima, kojoj smo, ipak, pronašli manu – ne postoji predefinisana struktura projekta, čak ni za popularne programske jezike, te je potrebno ručno napraviti sve potrebne komponente unutar projekta. Za razliku od nekih drugih editora kod kojih korisnik sam mora da izabere vrstu datoteke radi pravilnog naglašavanja sintakse, Geany to čini samoinicijativno. Programerski editor ne bi bio to što jeste da nema funkcije za automatsko dovršavanje započetih funkcija. Na toolbaru se nalaze dugmad za kompajliranje i pokretanje aktivnog dokumenta, dugme za umetanje HEX vrednosti boje (korisno za web razvoj) i dva polja za unos teksta: jedno za pretraživanje dokumenta „uživo” (dok se fraza ukucava) i drugo za prelazak na određenu liniju kôda.

http://www.geany.org/

Izvori: Svet Kompjutera i Wikipedia