Инсталација

На овој страни се могу видети снимци екрана који показују како се инсталира Debian (или Сербиан) на српском језику. На прва два снимка који следе, виде се почетак инсталације и избор језика.На следећим снимцима виде се: избор локације и тастатуре
Следи избор пречице којом се тастатура може пребацити на латиничну и почетак учитавања додатних компоненти.Затим долази уношење имена рачунара и лозинке за администратора оперативног система.Следи уношење података за корисника (име и лозинка).На следећим снимцима су почетни радови у вези партиционисања хард диска.
На наредним снимцима показује се стварање две партиције: root и swap (помоћна меморија). Ова инсталација је изведена преко Virtual Box-а и величине партиције су направљене само као пример. Приликом инсталације на хард диск, препоручује се да главна партиција буде од 10 до 20 ГБ, а помоћна од 1-2 ГБ. Ако желите да имате посебну /home партицију, њену величину формирајте према вашим потребама.Следи завршетак партиционисања и још једна провера предвиђених радова.
По завршеном партиционисању, следи инсталација основног система и конфигурисање управљања пакетима.На следећим снимцима види се одлука о слању статистике и избор колекције софтвера за инсталирање.
Последњи снимци доносе инсталацију покретачког програма и завршетак инсталације.
Извадите ваш инсталациони медиј како би покренули свеже инсталирани систем.