12. 12. 2017.

Савети: Сербиан Openbox





За оне који се први пут срећу са управником прозора Openbox, на овом месту ће се налазити корисни савети који могу затребати у свакодневном коришћењу система. Савети и упутства ће бити дописивани у наредном периоду, а односиће се на оперативни систем Сербиан (Openbox), као и за програме и алате који долазе са инсталацијом

Подешавања за Openbox

Ако вам се догоди да, приликом прављења измена, пореметите ваше конфигурационе фајлове
(menu.xml, rc.xml, autostart), овде можете преузети оригинални openbox фолдер и поставити га на на путању /home/user/.config. Фајлови припадају актуелној верзији под ознаком 2021.

Иконе за стартовање на панелу bmpanel2

Ако сте навикли да на панелу имате иконе за стартовање програма, потребно је извршити следећу радњу. Отворите фајл на путањи: /home/vašuser/.config/bmpanel2/bmpanel2rc  и у делу "launchbar" поставите линије за програме чије иконе желите да видите на панелу. Примери за VLC и Iceweasel су:

exec vlc
icon /usr/share/putanja/do/ikone/vlc.png
exec iceweasel
icon /usr/share/putanja/do/ikone/iceweasel.png

Иконе за стартовање на панелу tint2

Да би на панелу tint2 биле видљиве иконе за стартовање програма, потребно је изменити фајл на путањи: /home/vašuser/.config/tint2/tint2rc  Када се отвори текстуални фајл, пронађите или поставите део # Launcher и испред њега додајте линије за програме чије иконе желите да видите на панелу. Примери за VLC и Iceweasel:

launcher_item_app = /usr/share/applications/vlc.desktop
launcher_item_app = /usr/share/applications/iceweasel.desktop


Аутоматско покретање са подизањем система

Ако желите да вам се нека апликација стартује са системом, кликните у менију на: Openbox - Измени аутостарт. То би могао да буде клипборд менаџер и потребно је само додати линију:  (sleep 3s && clipit) & 

Праћење стања батерије

Ако користите bmpanel2 и извршили сте инсталацију на преносивом рачунару, потребно је да омогућите праћење стања батерије. То можете урадити преко менија  Openbox - Измени аутостарт. На отвореном текстуалном фајлу потребно је уклонити ознаку испред линије: (sleep 2s && fdpowermon) &

Подешавање изгледа

Зависно од тога за какву се ГТК тему одлучите (светлу или тамну), у фасцикли на путањи /usr/share/fbxkb/images/, можете пронаћи још два комплета од три иконе, за означавање тастатуре. Потребно је само извршити њихово преименовање.

Ако вам се деси да се нека од иконица у системској касети разликује у изгледу, пробајте са поновним учитавањем теме икона. У менију пронађите и отворите Подешавање изгледа, а онда у картици Тема икона, одаберите неку другу тему. Кликните на Примени, а затим то све поновите са учитавањем ваше подразумеване теме.

Аутоматско логовање

Сербиан Openbox користи LightDM менаџер за пријављивање и на овај начин биће омогућено аутоматско пријављивање, тако да корисник неће морати да уноси име и лозинку код сваког подизања система. У менију Систем, кликните на Подешавање пријаве и отвориће вам се текстуални фајл у коме треба да лоцирате одељак [SeatDefaults]. Пронађите две следеће линије и испред њих уклоните ознаку:

autologin-user=username
autologin-user-timeout=0

Унесите своје корисничко име, уместо username и сачувајте текстуални документ.

Измена позадине - Nitrogen

За измену позадинске слике предвиђена је за употребу апликација Nitrogen. Налази се на путањи Поставке - Одабери позадину. Преко подешавања самог програма додаје се фасцикла са сликама. Ако се деси да програм не реагује на убацивање нове фасцикле, потребно је обрисати подешавања апликације Nitrogen, тј. обрисати скривену фасциклу на путањи: /home/vašuser/.config/nitrogen.

Обавештења е-поште

Уколико вам је потребно звучно и визуелно обавештење о пристиглој електронској пошти, можете пробати две солуције, пакете gnubiff или mailnag. Ако се одлучите за Gnubiff, видећете да се подразумевано подиже са прозором за конфигурацију. Ако то желите да избегнете, морате изменити стартну команду на: gnubiff -n. Постоји и могућности усмерења у системску касету, командом: gnubiff --systemtray.

Ако се одлучите за Mailnag, потребно је да инсталирате и пакет: gnome-shell-common. Ова алатка ће вам омогућити звучни сигнал, а ако желите да видите и искачући прозор, потребно је да инсталирате пакет notification-daemon или xfce4-notifyd. Конфигурациони прозор се подиже командом: mailnag-config, а ако не желите да вам се Mailnag стартује са системом, уклоните фајл на путањи .config/autostart.

Управљање јачином звука преко тастатуре  (актуелна верзија долази са подешеним Win+g/h за контролу звука)

У фајлу, на путањи .config/openbox/rc.xml, претрагом пронаћи део: </keyboard>. Изнад те линије додати следећи код и сачувати фајл. Потребно је поново покренути Опенбокс. Код је одговарајући за управљање јачином звука за комбинацију Alt+g за појачавање и Alt+h за смањивање.

 <keybind key="A-g"> 
<action name="Execute"> 
<command>amixer -q sset Master 5%+</command> 
</action> 
</keybind> 
<keybind key="A-h"> 
<action name="Execute"> 
<command>amixer -q sset Master 5%-</command> 
</action> 
</keybind>