10. 12. 2015.

Q4OS











Programeri koji stoje iza projekta Q4OS, nedavno su objavili dostupnost novog izdanja pod brojčanom oznakom 1.4.4. Poznato je da ovu zanimljivu distribuciju, koja je zasnovana na Debianu, karakteriše upotreba Trinity desktop okruženja i da ona može raditi stabilno na slabijem hardveru. Nova verzija se distribuira u vidu ISO slika koje su namenjene za 32-bitne i 64-bitne arhitekture, a moguće je preuzeti varijantu samo za instalaciju (oko 350 mb) ili u vidu živog diska (oko 650 mb).

Kada se prvi put podigne sistem, videće se izbornik koji omogućava tri opcije: Full featured desktop, The basic Q4OS ili zadržavanje postojećeg stanja. Ako se odabere prva opcija, slediće preuzimanje kancelarijskog paketa, Chrome pregledača i još nekih korisnih i upotrebljivih programa. Ako vam se podrazumevani start meni učini zastareo, možete ga zameniti i staviti savremeniji Kickoff.


Korisnici koji su koristili KDE 3, moći će da se prisete starih vremena kada ugledaju Q4OS na svom računaru. Tu je i stari, dobri Konqueror koji je predviđen da se koristi za upravljanje fajlovima, ali i kao internet pregledač. Među podrazumevanim aplikacijama može da se uoči i Krusader, fajl menadžer podeljen na dva dela, a tu su i tekstualni editori Kate i Kwrite. Za slabije upućene korisnike, instalacioni postupak može da se pogleda ovde, a ako nekome zatreba korisnička podrška, ovde se nalazi forum ove zanimljive distribucije.

Matična strana projekta: http://q4os.org/