20. 10. 2016.

Akregator za praćenje vesti












Akregator je još jedna od vrlo upotrebljivih aplikacija uz čiju pomoć možete pratiti vesti. Gotovo na svim distribucijama se isporučuje uz KDE grafičko okruženje, a pripada paketu KontaktKao neke od glavnih osobina ovog programa, mogu se pomenuti automatsko ažuriranje izvora vesti, korisnički filteri, proksi podrška, vizuelna i audio obaveštenja, korišćenje tasterskih prečica, kao i omogućen uvoz i izvoz OPML i XML fajlova. Korisnici su u mogućnosti da sortiraju svoje izvore vesti, da im dodele oznake, omoguće ili onemoguće prikazivanje slika u pregledu, kao i da brzo sakriju stablo izvora radi udobnijeg čitanja.











Upravljanje programom je slično kao i za ostale aplikacije ove namene i ne treba očekivati ništa posebno i novo. Glavni meni se nalazi na vrhu, prati ga paleta sa alatkama, dok se ispod nalazi prostor podeljen u dve kolone. Leva kolona je predviđena za spisak foldera ili pojedinačnih dovoda na koje se korisnik pretplatio, dok se u desnoj koloni postavlja sadržaj vesti. Taj prostor je podeljen horizontalna, pa se u gornjem vidi spisak naslova, a u donjem kompletan sadržaj naslova koji je korisnik trenutno označio. Kao i većina KDE programa i Akregator ima ugrađenu podršku za organizaciju sadržaja u tabovima čime dobija znatno na upotrebljivosti. 

Kada se pokrene program, u sistemskoj kaseti će se pojaviti ikonica, a na njoj broj nepročitanih vesti koje su stigle u međuvremenu. Desnim klikom na ikonu dobijaju se mogućnosti provere novih članaka, akrivacija dijaloga za podešavanje, kao i prikaz ili sakrivanje glavnog prozora. Ako se koristi novija verzija Akregatora, može se pirmetiti da je aplikacija potpuno prevedena na srpski jezik. U radu se program pokazao kao sasvim pouzdan, apsolutno se uklapajući u standarde koji se očekuju od ovakve vrste softvera.

https://userbase.kde.org/Akregator