24. 7. 2016.

Cantata













Još jedan audio-plejer na stranama posvećenim slobodnom softveru i ovom prilikom prava poslastica za korisnike koji vole da „zavrnu rukave” i do tančina upravljaju svakim delom svog sistema, pa i naizgled tako banalnim kao što je reprodukcija audio materijala.

Priča počinje programom pod imenom MPD (music player daemon) koji čini serverski deo tandema i zadužen je za osnovne operacije koje obavlja audio plejer (reprodukcija, organizacija plej listi i manipulacije bazom podataka). Njegova instalacija i podešavanje prevazilaze okvire ovog teksta pa vas upućujemo na odličan Archlinux wiki sa potrebnim uputstvom koji možete naći na adresi. Nakon što ste uspešno obavili instalaciju i konfigurisanje MPD servera, možete izabrati neki od konzolnih ili grafičkih klijenata, a mi vam preporučujemo program pod imenom Cantata.


Nakon instalacije klijenta, prilikom prvog pokretanja, potrebno je proći kroz nekoliko osnovnih podešavanja od kojih je najvažnije povezivanje sa aktivnim MPD serverom. Ukoliko su svi koraci urađeni kako treba dočekaće vas grafičko okruženje koje izgledom ne odudara od ostalih programa namenjenim reprodukciji muzike i celine radnog prozora su pregledne i razumljive. Uz gornju ivicu nalaze se standardni padajući meniji ispod kojih su prepoznatljive kontrole plejera. Leva ivica prozora sadrži ikonice koje predstavljaju prečice do funkcija  koje Cantata podržava, dok se najveći deo radne površine menja u skladu sa trenutno izabranom funkcijom.