22. 9. 2016.

Арк архивер











Арк jе програм прегледање, распакивање, стварање и мењање архива. Уме да рукуjе разним форматима архива, као што су тар, гзип, бзип2, ЗИП, РАР, 7зип, ИксЗ, РПМ, КАБ и ДЕБ (неки од њих су подржани само ако су инсталирани одговараjући програми командне линиjе). За успешно коришћење Арка, требаjу вам Радни оквири КДЕ-а. За руковање већином врста архива — укључуjући тар, РПМ, ДЕБ и КАБ — користи се библиотека Либархив издања 3.1 или новиjег. За руковање осталим форматима архива потребни су одговараjући програми командне линиjе, као што су zipinfo, zip, unzip, rar, unrar, 7z, lsar, unar и lrzip.

Архиву у Арку отварате помоћу Отвори... (Ctrl+O) из мениjа Архива. Архивске фаjлове можете отварати и превлачењем и пуштањем из Делфина. Формати архива треба да су придружени Арку, тако да можете кликнути десним на фаjл у Делфину и изабрати Отвори помоћу Арком да га отворите, или изабрати jедну од радњи распакивања. Ако сте у мениjу Подешавање активирали панел са подацима, видећете допунске податке о изабраним фасциклама и фаjловима у архиви.

Над отвореном архивом могу да се изврше разни поступци преко мениjа Архива. На пример, можете сачувати архиву под другим именом помоћу Сачуваj као.... Своjства архиве, попут типа, величине и МД5 дисперзиjе, могу се приказати ставком Своjства. Арк може да рукуjе угнежђеним коментарима у ЗИП и РАР архивама. Коментари угнежђени у ЗИП архивама приказуjу се аутоматски. Код РАР архива, коментаре можете уређивати радњама Додаj коментар и Уреди коментар (Alt+C) у мениjу Архива. Коментар уклањате из РАР архиве тако што обришете текст у прозору коментара.

Пошто отворите архиву, можете вршити разне радње над фаjловима унутар ње. Одабиром фаjла и коришћењем мениjа Фаjл, можете извршити неки од наредних поступака: • Прикажи (Ctrl+P) отвара фаjл у Арковом унутрашњем приказивачу. Ово jе брзи приказивач, само за читање, али не подржава све типове фаjлова. • Отвори отвара фаjл у програму придруженом том типу фаjла. • Отвори помоћу... даjе вам да изаберете коjим програмом отворити фаjл. • Обриши (Del) уклања тренутно изабране фаjлове из архиве. Имаjте на уму да се ова радња не може опозвати. • Распакуj (Ctrl+E) отвара подмени са претходно посећеним фасциклама, одакле можете брзо изабрати неку у коjу ћете распаковати, или прегледати за неком другом фасциклом. Погледаjте наредни одељак за више детаља о распакивању. Ако уредите и сачувате фаjл коjи сте отворили помоћу Отвори или Отвори помоћу..., Арк ће вас питати желите ли да ажурирате фаjл у архиви. Ако одговорите потврдно, архива ће бити допуњена сачуваним фаjлом.

Пошто се отвори у Арку, архива се може распаковати. То можете учинити избором Распакуj из мениjа Фаjл. Ово отвара подмени са претходно посећиваним фасциклама, тако да можете изабрати брзо распакивање у jедну од њих. Алтернативно, изаберите ставку Распакуj у... да бисте отворили диjалог за распакивање, где можете задати разне опциjе у вези са распакивањем. Погледаjте у наставку описе расположивих опциjа у овом диjалогу. За приступ истим опциjама распакивања такође можете употребити дугме Распакуj на траци алатки. Целу архиву можете да распакуjете тако што изаберете Распакуj све из мениjа Архива. Ова радња безусловно распакуjе све фаjлове из архиве. Фаjлове и фасцикле jе могуће распаковати простим превлачењем мишем у фасциклу у Делфину. Напомена: распакивање фаjлова из архиве не уноси измене у њеном садржаjу.

Нову архиву у Арку стварате избором Ново (Ctrl+N) из мениjа Архива. Затим можете уписати име архиве, с одговараjућим наставком (tar.gz, zip, 7z, итд.), или изабрати jедан од подржаних формата са списка Филтер: и попунити кућицу Аутоматски изабери наставак имена фаjла. За додавање фаjлова или фасцикли у нову архиву, идите на Додаj фаjл... или Додаj фасциклу... у мениjу Архива. Други начин за додавање фаjлова у архиву jесте превлачењем jедног или више фаjлова, нпр. из Делфина, у главни прозор Арка, што ће их додати у текућу архиву. Имаjте на уму да ће овако додати фаjлови увек бити смештени у корену фасциклу архиве. Кад правите ЗИП, РАР, JАР или 7зип архиву, можете jе заштитити лозинком.

Клик десним дугметом миша на архиву у менаџеру фаjлова, попут Делфина, даjе контекстни мени са ставком Отвори помоћу Арком. Мени садржи jош и следеће ставке за распакивање архиве Арком: • Распакуj архиву овде, погоди потфасциклу ствара потфасциклу у фасцикли у коjоj jе архива, и у њу распакуjе фасцикле и фаjлове из архиве. • Распакуj архиву у... отвара диjалог распакивања, где можете изабрати одредишну фасциклу и разне опциjе распакивања. • Распакуj архиву овде распакуjе садржаj архиве у исту фасциклу. При активном избору, Делфинов контекстни мени над изабраним фаjловима и фасциклама даjе следеће радње у подмениjу Компресуj: • Овде (као *.tar.gz) и Овде (као *.zip) ствараjу архиве ових типова у текућоj фасцикли. • Компресуj у... отвара диjалог у коjем можете изабрати фасциклу, име и тип архиве.

Извор: Приручник за Арк