8. 1. 2017.

BunsenLabs











Moguće je da vam ime BunsenLabs Linux ne govori mnogo, ali ukoliko napišemo #! postoji verovatnoća da će iskusniji korisnici znati o čemu je reč. U pitanju je bivši CrunchBang Linux i možda niste ni znali da je ova distribucija ugašena. Početkom prošle godine njen glavni kreator odlučio je da prekine sa razvojem, ali pored velikog broja korisnika, bilo je samo pitanje trenutka kada će se pojaviti dostojan naslednik i nastaviti tamo gde je CrunchBang stao. Pored nekoliko projekata najdalje je odmakao fork pod imenom BunsenLabs Linux. Za one koji ranije nisu koristili #!, u pitanju je distribucija zasnovana na Debian stable grani (trenutno verzija 8) sa Openbox menadžerom prozora i kompletom gtk programa koji imaju za cilj da olakšaju upotrebu distribucije i budu što manje zahtevni.

Nakon postavljanja iso slike na željeni medij i podizanja sistema, dobijamo meni sa izborom za „živu” (live) sesiju, tekstualni ili grafički instaler. Naša preporuka je da se opredelite za grafički pošto je u pitanju je klasičan Debian instaler sa jedinom razlikom što nema biranja okruženja, te je proces donekle ubrzan i sa manje koraka. Međutim, i dalje zahteva da se utroši malo više vremena u odnosu na druga rešenja, što je opravdano detaljnijim podešavanjem sistema tokom same instalacije. Nakon završetka i pokretanja računara, dočekuje vas prilično prazan ekran – tint2 panel na vrhu, siva pozadina i jednostavna postavka conky sa desne strane. Za razliku od distribucija gde vas dočekuje šareni prozor dobrodošlice, ovde vas čeka skripta pokrenuta u konzoli sa zadatkom da vas sprovede kroz par koraka koji će olakšati instalaciju dodatnih paketa. Za početak su tu osvežavanje repozitorijuma i nadogradnja softvera, zatim mogućnost instalacije jave, dodatnih BunsenLabs pozadina, kao i alatki za programere i web dizajnere.

Od preinstaliranih programa izdvajamo: Transmission, Iceweasel (rebrendirani Firefox), PCmanFM, Geany, Mirage, VLC, Xfburn, Filezilla, Evince, LibreOffice Writer, Gparted, Synaptic. Takođe su tu i prečice za GoogleDocs koji se otvara u podrazumevanom internet pregledaču (pomenuti Iceweasel). Od alatki za uređenje okruženja i sistema tu su: ObconfObmenuTint2 managerConky managerLxappearanceNitrogen. Ukoliko vam fali neki program, preporučujemo upotrebu Synaptic menadžera. Zanimljiv detalj su i prečice unutar svake kategorije menija koje vam omogućavaju instalaciju dodatnih programa ili drajvera. Tu je i opcija Bunsen alternatives koja vam pruža uvid u podrazumevane programe za određene tipove datoteka kao i predlozima za alternative i načinu za njihovom postavljanje. Moramo pohvaliti velik izbor paketa za podešavanje sistema i okruženja, skoro sve je moguće obaviti upotrebom grafičkih alatki, a tamo gde se koriste tekstualne konfiguracione datoteke objašnjeno je šta i kako treba menjati pa je sav posao maksimalno olakšan.