31. 5. 2017.

Leafpad editor teksta













Jednostavni editor teksta Notepad oduvek je bio podrazumevani izbor velike većine prosečnih Windows korisnika, bar kada su u pitanju osnovne funkcije uređivanja teksta. GNU/Linux, BSD i drugi slobodni sistemi imaju više odličnih programa za ovu svrhu kao što su Kwrite ili Gedit, koji obično pored osnovnih nude i više dodatnih mogućnosti nego bazični Notepad. Pa ipak, većini običnih korisnika u dnevnom radu i nisu preterano potrebne naprednije funkcije za obradu tekstualnih fajlova. Upravo tu uskaču „lite” programi poput Leafpada.
Iza ovog imena krije se „lightweight” tekst procesor, koji se oslanja na Gtk osnovu i koji je, prema rečima autora, nastao prvenstveno kao zamena za Notepad.
Sa matične strane projekta mogu se preuzeti gotovi RPM paketi, kao i paketi za Debian, Gentoo, Slackware i *BSD. Program je prisutan i u repozitorijumima većine popularnih GNU/Linux distribucija, pa je u tom slučaju potrebno posegnuti za svojim omiljenim menadžerom paketa. Na raspolaganju je i autpackage installer, tako da je skoro u svakom slučaju instalacija vrlo jednostavna i prolazi bez previše trzavica. Možete preuzeti i izvorni kôd programa, a svakako se preporučuje da za ovakav način instalacije konsultujete priloženo uputstvo.
Po završetku instaliranja Leafpad će se uredno smestiti u glavni meni vašeg podrazumevanog okruženja. Pokretanjem programa dočekaće vas glavni prozor, koji je podeljen na dve celine, što već standardno za programe ove vrste. Na vrhu se nalazi glavni meni, a ispod radna površina za unos teksta. U glavnom meniju možete učitati neki tekstualni fajl, napraviti novi, snimiti postojeći ili odštampati tekst po izboru. Fajlovi se mogu snimati kako u standardne Unix tako i u DOS/Windows formate ili kao kombinacija oba formata, a valja napomenuti to da program bez problema učitava i HTML kôd, što će pre svega znati da cene oni koji se bave web razvojem. Ono što je karakteristično za Leafpad u odnosu na druge programe ovog tipa jeste neograničen broj koraka za funkcije Undo/Redo, što svakako doprinosi većem komforu u svakodnevnom radu. Na raspolaganju imate opciju search, kao i alatke replace/jump, koje su se u praksi pokazale veoma dobro. Tekst editor u potpunosti podržava drag&drop operacije, a ovde je posebno interesantna i opcija za numerisanje redova. Fontove za prikaz možete menjati po želji, uz mogućnost korišćenja opcija word wrap i auto indent.
Utisak koji se stiče posle dužeg „gustiranja” ovog programa je sjajan. Organizacija je dopadljiva, brza i prilično intuitivna, a ipak se primećuje da, pored sveprisutne jednostavnosti i naoko spartanskog izgleda, ne nedostaju ni opcije koje mogu zadovoljiti i nešto naprednije korisnike. Što se tiče onih kojima su većinom potrebne jednostavnije stvari prilikom manipulacije tekstualnim fajlovima, Leafpad se svakako nameće kao nezamenljiva alatka u svakodnevnoj upotrebi.