25. 7. 2019.

Brisanje smeća uz Sweeper















Nakon određenog vremena, na vašem Linuks operativnom sistemu biće namnoženo dosta beskorisnog smeća koje samo može otežati svakodnevno korišćenje računara. Da bi se uklanjanje beskorisnih datoteka redovno obavljalo potreban je odgovarajući alat kao što je aplikacija Sweeper, koja se može preporučiti i neiskusnijim korisnicima. Program je dostupan za instalaciju u svim bitnim distribucijama, pa je samo potrebno da ga potražite među ponuđenom softveru u aktuelnom upravniku paketa. Vredi napomenuti da je ovaj čistač raznog nepotrebnog sadržaja na vašem sistemu deo KDE projekta

Sweeper korisnicima nudi povraćaj prostora na disku nakon uklanjanja tragova o korisničkim aktivnostima na računaru, što je izuzetno korisno ako se radi o uređaju koji deli više osoba. Uz korisničku saglasnost, može se ukloniti sačuvan sadržaj klipborda, nedavni dokumenti i programi, istorija pokrenutih naredbi i prikupljeni keš sa sličicama. Takođe, mogu se brisati svakodnevne veb aktivnosti kao što su kolačići, istorija i keš internet pregledača, omiljene ikonice, stavke za popunjavanje obrazaca itd. Korisniku je ostavljeno da sam odabere koji sadržaj je za uklanjanje i tako napravi granicu između udobnosti i privatnosti.

Upotreba ove prilično neophodne aplikacije je sasvim jednostavna i noviji korisnici je mogu koristiti bez ikakave zabrinutosti o svojim bitnim i manje binim podacima na računaru. Nakon što se štikliranjem odaberu stavke za brisanje, potrebno je kliknuti na dugme Očisti. Sweeper neće odmah delovati sa brisanjem, nego će se pojaviti prozor sa upozorenjem, pa je još jednom potrebno izvršiti potvrdu o narednom koraku. U donjem delu prozora korisnik može pratiti izvršenje postavljenih zadataka koje bi trebalo da se okonča sa porukom: Čišćenje je završeno. Program se u radu pokazao kao pouzdan i efikasan za predviđenu namenu, bez neočekivanih padova ili nestabilnosti. Spada u one vrste alatki koje je potrebno imati i redovno koristiti, čak i ako KDE nije vaše podrazumevano grafičko okruženje. 

https://userbase.kde.org/Sweeper