22. 11. 2020.

MKV extractor

 








Iako se mnogo ljudi u današnje vreme brzog interneta odlučuje da video-sadržaj konzumira strimovanjem, postoji i određeni broj korisnika koji više voli da poseduje multimedijalne datoteke na svom računaru. Bilo radi pravljenja kolekcije, gledanja po želji, podešavanja prevoda, kvalitetnijeg sadržaja ili iz bilo kog drugog razloga, čest format za čuvanje ovih datoteka jeste MKV za koji ste verovatno ste već čuli i već znate da se radi o kontejner formatu pod imenom Matroška. Ako to nije slučaj, možete da pretpostavite da je u pitanju svojevrsni kontejner koji sadrži video, audio i tekstualne datoteke. Lutajući internetom, naišli smo na MKV extractor Qt, koji je zasnovan na skupu alatki MKVToolNix, s tim što ima i grafički interfejs, što umnogome olakšava rad i približava ovu sjajnu kolekciju većem broju korisnika.

Program možete pronaći na GitHub stranici navedenoj u opisu ovog teksta, a ako koristite Arch lInux ili Ubuntu, vrlo lako ga možete instalirati koristeći AUR ili odgovarajući repozitorijum, respektivno. Ukoliko ga sami kompajlirate, treba da znate da, pored svih zavisnosti, morate instalirati i gore pomenuti MKVToolNix. Nakon pokretanja programa neće vam biti problem da se snađete, sve deluje veoma jednostavno. U gornjoj zoni postoji četiri padajuća menija. Prvi služi za otvaranje željene datoteke za obradu, biranje izlaznog direktorijuma i izlazak iz programa. Drugi, pod imenom Actions, ima samo dve stavke – puštanje video-snimka i start njegove obrade, nakon što ste odredili sve parametre. U podmeniju Options je moguće uključiti pregled radnji gde se prikazuje kada je odabran koji fajl, koji je izlazni direktorijum i slično. Takođe je moguće promeniti Qt stil i jezik programa (engleski, francuski i češki). Unutar ovog podmenija postoji opcija Edit configuration, koju nismo uspeli da pokrenemo. Svaki put kada smo kliknuli na nju, program se rušio. Verujemo da se ovde nalazi još sitnih podešavanja, ali, nažalost, ostaćemo uskraćeni, makar u ovoj verziji.

Vreme je da pređemo na konkretan rad u programu. Potrebno je odabrati datoteku, već smo napomenuli iz kog podmenija. Zatim dobijamo u donjoj polovini ekrana spisak šta sve izabrani mkv kontejner sadrži, a na vama je samo da čekirate šta želite od toga da „izvučete”. Pri samom dnu ekrana postoje tasteri kojima možete odabrati format titla i audio-snimka, kao i da li želite da pojačate zvuk snimka ili promenite njegov bitrate. Sam proces „izvlačenja” traje veoma kratko. 

Svet Kompjutera - kompletan tekst