16. 12. 2022.

OBS studio

 








Među gamerima, ali i među podcasterima, video-streaming je neverovatno popularan. Na njihovu radost, iz Open Broadcaster Softwarea stiže potpuno besplatan program za ovu namenu – Studio. Da odmah napomenemo da ovo nije program namenjen za video-editing. Nije namenjen ni za importovanje video-fajlova koje biste zatim mogli da obrađujete ili preuređujete na bilo koji drugi način. Sa ovim programom možete uživo da streamujete materijal, a možete i da ga snimite i sačuvate za kasnije.

Šta je u stvari prednost ovog programa? Kada snimate gameplay želite da video sadrži snimak igre koju igrate, audio-komponentu u kojoj se nalazi sve ono što govorite tokom igre, a možda i manji prozor gde će svi koji gledaju moći i vas da vide. Uz sve to, možda poželite da pusitite neku muziku koja ide u pozadini... Sve ovo, ali još i više, moguće je ostvariti u OBS Studiou.

Njegovi tvorci postarali su se da korisnicima na raspolaganju bude povelika baza znanja i uputstava, jer ako moramo da pričamo o manama ovog programa rekli bismo da nije baš lak za korišćenje ako nemate iskustva ili bar želje za učenjem. Neće se sve odmah „samo kasti” i neće sva podešavanja biti laka za pronalaženje i razumevanje. Dakle, pre nego što se upustite u avanturu korišćenja ovog programa pripremite se na malo učenja i prilagođavanja, jer se oni koji se bave streamingom kunu u ovaj program.

OBS Studio namenjen je za streaming na YouTube, Twitch, Facebook Live i slične, pa pre svega gledajte da imate otvoren nalog na ovim platformama, jer će biti neophodno da se povežete sa „adresom” svog naloga. Po instalaciji, srešćete se sa klasično uređenim interfejsom, gde najveći deo ekrana zauzima radna površina. Savetujemo vam da prvo pronađete sekciju Settings i posvetite se prilagođavanju mogućnosti prema svojim potrebama. Podešavanja su podeljena u nekoliko grupa. Pre svega, tu su podešavanja vezana za uobičajene stvari: tamnu ili svetlu temu, updateovanje programa, da li želite da se svaki stream automatski snima pored toga što će ići u etar i tome slično. Sledeći dijalog je jako važan za streaming, jer se tu povezujete sa svojim nalogom. U ponudi je baš dosta platformi, a one koje smo već pomenuli svakako su najpoznatije i najpopularnije.

Sledeća tri dijaloga vezana su za sam tok streaminga ili snimanja videa. Koliko kvalitetan streaiming treba da bude, koji video-format želite da koristite pri čuvanju snimaka, gde želite da ih čuvate, koju rezoluciju da koristite i, naravno, kada je u pitanju zvuk, koji mikrofon koristite i koji kvalitet snimka želite. Dijalog Hotkeys omogućava vam da za sve akcije (Play, Pause, (Un)Mute...) sami odredite „vruće tastere”. Sve ovo neophodno je unapred definisati da bi streaming funkcionisao kako treba i da bi vama ostalo samo da se pozabavite sprovođenjem akcije u delo.

OBS Studio ima nešto što se zove Scene. „Scena” predstavlja izgled budućeg streaminga: kako će izgledati ekran kada ga gledaoci budu videli. U donjem delu prozora pronađite Sources i u okviru njega izaberite šta želite da se pojavi na ekranu tokom streaminga. Source sadrži opcije koje se otvaraju duplim klikom i u njima su podešavanja koja se tiču isključivo „izvorišta” signala koji će se prikazivati uporedo sa gameplayom. Isto tako, odavde ćete urediti gde će se nalaziti i koliki prostor će zauzimati gameplay, a kada povežete program sa veb-kamericom, možete i da odredite gde ćete staviti prozor sa vašim likom i koliki prostor će taj prozor zauzimati. Ako želite neku sliku ili muziku u pozadini, kliknućete na VLC video Source gde sa hard-diska birate šta ćete uključiti u streaming. Color Source je opcija za odabir boje koju želite da koristite, a Text omogućava da ubacite tekst kao neku vrstu naslova. Da sumiramo, birate komponente koje želite i postavljate ih na radnu površinu na mesto i u veličini koja vama odgovara, kako biste uredili „scenu” potpuno po vašem ukusu.

Kada je sve tu, preostalo je samo da izaberete varijantu koja vam odgovara: da li želite da streamujete, snimate, oboje ili da uključite Studio režim odakle možete da pratite jedan pored drugog prozore sa opcijom Preview i opcijom Program.