5. 5. 2021.

Swifty

 








Veliki broj ljudi koristi najlakši način za raznorazne online prijave koji podrazumeva jednu šifru za sve sajtove i portale, ali postoje i oni koji su oprezni(ji). Svakako da nije lako pamtiti veliki broj kompleksnih lozinki kako bi se bezbednost podigla na najviši mogući nivo, a ako na sve ovo dodamo i gomilu PIN cifara od platnih i kreditnih kartica i mobilnih aplikacija, situacija se komplikuje eksponencijalno.

Za takve situacije su napravljeni password menadžeri koji omogućavaju lakše kreiranje, evidenciju i upotrebu bezbednih lozinki, a jedna od takvih aplikacija je Swifty, koju vam ovom prilikom predstavljamo. Instalacija programa može, pored uobičajene i preporučene upotrebe menadžera softvera, da se izvede i preuzimanjem odgovarajućih rpm i deb paketa, kao i Appimage datoteke sa sajta projekta. Tu su i exe i dmg za pripadnike Windows i macOS ekosistema. Nakon uspešne instalacije i prvog pokretanja, potrebno je definisati master lozinku, jedinu koju treba zapamtiti i/ili zapisati, jer njenim gubitkom prestaje svaka mogućnost pristupa programu i sačuvanim lozinkama, stoga, oprezno na ovom koraku.


Radni prozor aplikacije prilično je skladan i sa svega nekoliko ikonica uz levu ivicu, dok se na najvećem delu prozora prikazuje selektovani sadržaj. Tu se nalaze prečice sa statusom sinhronizacije sa Google diskom, ukoliko želite da koristite takvu mogućnost, a neposredno ispod je ikonica koja pokreće dodavanje zapisa iz jedne od tri kategorije. Prva su klasični pristupni parametri za sajtove, gde je potrebno popuniti adresu sajta, korisničko ime i lozinku i eventualno dodati neko objašnjenje. Druga opcija su tekstualni podsetnici, a treća platne kartice i pripadajući podaci, kao što je broj kartice, rok važenja, CVC i PIN. Svim unosima je moguće dodati tag koji olakšava naknadnu pretragu. Malo je konfuzno što se dugme za dodavanje unosa nalazi iznad izbora kategorije, a što je prvo što bi trebalo odabrati, ali se to relativno brzo prevaziđe. 

Svet kompjutera - kompletan tekst