17. 9. 2021.

Fotoxx

 







Obrada fotografija bila je i ostala jedan od najčešćih poslova koji korisnici svih nivoa znanja obavljaju na svom računaru. Iz tog razloga, aplikacije za ovu namenu idu od profesionalnih sa gomilom opcija, koje dobar deo fotografa retko kad koristi, do user friendly programa koji omogućavaju korisnicima jednostavnu i efektnu obradu kroz samo nekoliko jednostavnih koraka. A tu je i Fotoxx, program koji je na ovom spektru negde između dva ekstrema.

Instalacija sa online riznica trebalo bi da prođe bez dodatnih problema, a ukoliko to nije slučaj, na strani projekta je, pored paketa sa izvornim kôdom, moguće preuzeti i appimage datoteku, pa možete da birate varijantu koja vam više odgovara. Nakon uspešne instalacije sledi pokretanje i rad u programu.

Napomenimo da ovaj program nema apsolutno nikakvih pretenzija na planu vizuelne privlačnosti, niti se pridržava uobičajenih normi koje važe za grafičke aplikacije. Nakon svega navedenog, ne iznenađuje radni prozor programa koji se sastoji od opcija uz levu ivicu i radne površine na ostatku prozora. To je to, možete da počnete da radite. Ili bar da započnete. Autor, koji je izgleda i jedini koji se bavi razvojem ove aplikacije, napominje da Fotoxx ima ozbiljne funkcije koje ne mogu da se savladaju za nekoliko minuta. I, zaista, nakon što shvatite da ispod pomalo naivnog izgleda postoje opcije koje zvuče pomalo zastrašujuće, počinjete da uviđate pun potencijal programa.


Ukratko, koliko je to moguće sažeti, ova aplikacija služi za pregled i obradu fotografija namenjena polu i profesionalnoj upotrebi, pri čemu se akcenat stavlja na brzinu i funkcionalnost. Podržani su svi relevantni formati datoteka, prikaz sličica, napredna pretraga po imenu, tagovima ili meta-podacima i obrada fotografija na sve načine koji mogu da vam zatrebaju. Čak je i spisak opcija programa duži od teksta koji čitate, pa ćete detaljno istraživanje ipak morati da obavite samostalno.

Na samom početku potrebno je odrediti radni direktorijum programa u kome se nalaze fotografije koje će Fotoxx obrađivati, pri čemu je napomena da inicijalno indeksiranje može da potraje poprilično dugo ukoliko se radi o više hiljada datoteka. Nakon ovog procesa sve radi poprilično brzo, pa vam savetujemo da ne preskačete taj korak. Takođe, moramo da napomenemo da je Fotoxx zver po pitanju potrošnje resursa, što pokazuje i statusna linija pri vrhu prozora, mada vam ona i neće biti potrebna kada se zavrte svi mogući hladnjaci u pokušaju da ohlade upregnuti procesor.