12. 3. 2022.

Poddr - doktor za podcast

 









Kada neki format multimedije postane popularan, očekivano je da programi koji se koriste za njegovu konzumaciju počnu da naviru sa svih strana. Već smo obradili nekoliko aplikacija za praćenje podcasta, a ovog puta spisku pridodajemo još jedan. Poddr je program za organizaciju i reprodukciju sadržaja sa interneta za čiji naziv nismo uspeli da nađemo objašnjenje, pa je naša pretpostavka (uz napomenu koja važi za sve pretpostavke) da su u pitanju skraćeni i spojeni termini podcast doctor.

Bilo kako bilo, krenimo u instalaciju koja bi trebalo da bude relativno jednostavna i brza. Korisnici Windows i MacOS platformi imaju standardne instalacione datoteke, dok će korisnici Linuxa, kao i uvek, pored klasičnih metoda moći da biraju i appimage i snap pakete koje mogu da preuzmu sa sajta projekta. Šta god bio vaš izbor, nakon malo potrošenog vremena za preuzimanje i instalaciju dobićete radni prozor aplikacije i možete početi sa inicijalnim podešavanjima. To podrazumeva, pre svega, izbor regije za koju želite da dobijete predloge najpopularnijih emisija, a nije nas iznenadila činjenica da Srbija nije na spisku podržanih. Ovo znači da ćete podcaste koje pratite, a koji su iz naše zemlje, morati da nađete pretragom ili ručno dodavati odgovarajućim RSS linkom. Baza za pretragu je bazirana na iTunes servisu, što garantuje bogat izbor dostupnih emisija.

Izgled aplikacije je uobičajen, sa delovima koji su jasno razdvojeni po nameni. Uz levu ivicu prozora nalaze se opcije za pretragu i dodavanje podcasta u omiljene, kao i prečica do nevelike kolekcije opcija programa i spiska prečica na tastaturi. Najveći deo radnog prozora menja se u skladu sa izabranom opcijom, pa će tako pod opcijom Toplists sadržaj biti spisak predloženih emisija koje je moguće sortirati po nekoliko kriterijuma (umetnost, zdravlje, komedija, obrazovanje...). Ukoliko izaberete Search, možete pretraživati po ključnim rečima, a Favourites će, očekivano, sadržati podcaste koje ste obeležili kao omiljene. Kada pređete u režim za reprodukciju, sa desne strane prozora dobićete spisak epizoda koje možete pokrenuti jednostavnim dvoklikom, pri čemu će se uz donju ivicu pojaviti informacije o epizodi i komande za upravljanje reprodukcijom. Epizode je moguće markirati kao pročitane ili jednostavno preuzeti za offline konzumaciju.

Svet kompjutera - kompletan tekst