11. 6. 2022.

Odio








U prošlom broju smo vam predstavili program za praćenje online radio stanica pod nazivom Shortwave, a u ovom broju je još jedna aplikacija sa istom ciljnom grupom korisnika. Iako namenjen konzumentima online radija, naš današnji subjekt pod nazivom Odio stoji kao kontrast programu iz prošle recenzije.

Krenimo redom. Ovom prilikom smo na testiranje preuzeli appimage datoteku veličine 57 megabajta, koju smo na jednostavan način pokrenuli (o appimage sistemu smo pisali u SK 2/2018, i.sk.rs/14852). Radni prozor programa podeljen je na tri uspravno postavljene celine. Leva strana sadrži prečice do sadržaja i meni sa prečicama programa. Srednji deo prikazuje selekciju radio stanica, dok su uz desnu ivicu komande za reprodukciju. Dok je prethodno opisani Shortwave bio primer minimalizma u dizajnu i funkcionalnosti, Odio već na prvo pokretanje odaje utisak odlično dizajniranog programa sa gomilom mogućnosti. Razlog za ovaj utisak jeste user friendly pristup potonjeg. Naime, iako imaju istu namenu i upotrebljivost, Odio svojim korisnicima već pri prvom pokretanju nudi gomilu stanica pod različitim kategorijama. Ovo smanjuje potrebu korisnika da podešava program pre upotrebe, već je dovoljno par klikova da se počne sa slušanjem. Na primer, na početnoj strani, prilikom pokretanja, Odio nudi tri kategorije za sortiranje stanica: Featured, Top Click i Highest Voted, dok se na baneru iznad vrte preporuke za tematski bliske stanice.

Program koristi spisak stanica sa projekta na internet stranici radio-browser.info i, naravno, moguće je pretraživanje po nazivu ili nekom drugom kriterijumu, kao i sortiranje po državama, jeziku ili oznakama. Omiljene stanice možete sačuvati u biblioteci, a Odio će zapamtiti spisak nedavno slušanih. Naše podneblje je dobro podržano sa preko 125 unosa pod kategorijom Srbija, od najpopularnijih i najslušanijih komercijalnih stanica, pa do kurioziteta kakav je Radio Potok ili Radio Maria. Ukoliko želite da dodate radio stanicu koja se ne nalazi na spisku dostupnih, možete to uraditi na pomenutoj veb stranici popunjavajući nekoliko obaveznih podataka.

Što se tiče dodatnih podešavanja programa, u meniju Settings dostupna je samo promena na dark temu, pa se Odio ne može pohvaliti velikom prilagodljivošću. Sama reprodukcija protiče bez problema, pod uslovom da je sa izvornim serverom sve u redu. Ukoliko program naiđe na problem sa prijemom streama obavestiće korisnika tekstualnom porukom

Svet kompjutera - kompletan tekst