1. 4. 2023.

Dr.Parted Live

 

Naš kolega, dugogodišnji prevodilac instalera, spakovao je za svoje administativne poslove, distribuciju koja bi mogla da nosi radni naziv "poboljšani GParted Live". Radi se o ISO slici koja ne poseduje instaler, već joj je namena izvođenje radova preko tkz. live USB/CD podizanja. Glavni projektni zadatak je bio lako povezivanje sa bežičnim internetom, i ta uloga je dodeljena connman upravljaču, zatim da budu prisutni svi potrebni alati i da to sve stane na fleš disk od 1 GB. Proizvedena ISO slika zauzima nešto oko 750 MB, pa je ostalo prostora da se ubuduće mogu dotati još neki korisni alati.

Osnova distribucije je Debian testing sa kodnim imenom Bookworm koji bi narednog leta trebao da postane stabilna verzija, ali će buduća izdanja Dr.Parted Live ostati na testing riznicama. Kao menadžer prozora upotrebljen je Openbox i upravnik fajlova PCManFM. Od aplikacija se izdvajaju GParted, LXTerminal, GSmart Control i Grsync. Kao veb pregledač dostupan je minijaturni NetSurf, a autor je omogućio da se sa jednim klikom instaliraju Firefox ili Chromium. Pored aplikacija Lxtask i Htop, prisutni su i konzolni alati za rad sa diskovima: clonezilla, testdisk, partimage, ddrescue, nwipe itd. Takođe, jednim klikom se mogu instalirati paketi filezilla, samba, hardinfo, vim, ssh, a za instalaciju bilo kog paketa dovoljno je pokrenuti stavku u meniju Terminal (root) i komandom apt install xy_paket dovršiti zadatak.                  Pošto je u pitanju Debian zasnovani distro korisnički podaci su user/live, ali to vam neće biti potrebno jer postoji stavka u meniju Fajl menadžer (root), a i prilikom ponovnog logovanja neće biti potrebno unositi podatke. Ako imate već (veličinom) zastareli fleš disk od 1 GB, možete na ovaj način da ga zaposlite. Ako bude potrebe za vraćanjem gruba, spašavanjem podataka sa svih particija ili radova sa diskovima, Dr.Parted Live bi mogao dobro da posluži i prosečnim korisnicima.

Windows korisnicima autor preporučuje da koriste Rufus za prebacivanje ISO slike na USB disk, a Linuksaši će se već snaći. :)                                                        Dr.Parted-Live-23.04-amd64.iso