24. 3. 2014.

Clementine plejer












Ako bismo zamislili idealan audio plejer, on bi morao da bude brz, intuitivan, sa racionalnim prikazom informacija kao što su stihovi, podaci o autoru i slično, uz korišćenje raspoloživog prostora na ekranima sa većom dijagonalom i malu potrošnju memorije. On bi, takođe, trebalo da poseduje dobro organizovani indeks lične muzičke kolekcije, zajedno sa naprednom pretragom, sortiranjem po žanrovima i drugim parametrima, uz obaveznu integraciju sa vodećim muzičkim web servisima kao što su Spotify iGrooveshark. Raznovrsne vizualizacije u punom ekranu i mogućnost konverzije muzike u druge formate takođe su plus.

Ne znamo da li je Clementine (inače, vrsta mandarine), multiplatformski audio plejer baziran na Qt4 Frameworku, savršen, ali je svakako blizu savršenstva. Posle prvog pokretanja i podešavanja foldera sa muzikom, Clementine će indeksirati vašu kolekciju veoma brzo i glatko. Program stavlja akcenat na brzu pretragu muzike i lako pravljenje plej-listi.



Interfejs je podeljen na tri glavne celine. Levo su opcije koje se tiču pregleda numera i dodatnih informacija, sam pregled je u centralnom delu, dok su desno muzičke liste. Opcija Library prikazuje, logično, sve numere iz vaše kolekcije, sortirane po izvođačima, albumima, žanrovima, datumu indeksiranja i slično. Muziku možete da dodajete u listu prevlačenjem, dok kontekstni meni (desni klik) nudi sve opcije koje vam mogu zatrebati: dodavanje u postojeću ili novu listu, editovanje metainformacija, prebacivanje na drugi uređaj itd. Upravo je zbog bogatstva mogućnosti korisničko iskustvo odlično, a imaćete utisak da vam Clementine čita misli i pruža najlakši način da uradite ono što ste zamislili.

Opcija Files pruža mogućnost pregledanja svih foldera i fajlova na hard disku, dok se Device tiče eksternih uređaja. Ažuriranje je jednostavno – prevlačenjem numera ili njihovim kopiranjem iz kontekstnog menija. Što se web mogućnosti tiče, Clementine omogućava slušanje internet radio-stanica, ali i odličnu integraciju sa servisima Spotify, Last.fm Grooveshark. Kada kliknete na opciju Internet, dobićete spisak svih servisa, a kada se prijavite, možete da pretražujete numere, slušate vaše ranije snimljene liste ili ono što su vaši prijatelji podelili. Levo su i opcije Song Info i Artist Info, koje služe za prikazivanje informacija sa Interneta kao što su slike, stihovi, biografije autora i slično. Tu su, takođe, u vidu tagova prikazani i žanrovi, a kada kliknete na neki od njih, Clementine će izlistati odgovarajuću muziku u novom prozoru kao rezultat pretrage.