15. 3. 2014.

Serbian za starije računare (OpenBox)





Dostupan je za preuzimanje Serbian koji je namenjen za računare sa slabijim karakteristikama, kao i za sve one koji su ljubitelji distroa koji ne zahtevaju veliku potrošnju resursa. U upotrebi je upravnik prozora OpenBox, a nešto više o njegovim podešavanjima možete saznati ovde. Kao što se vidi na snimku ekrana, po podizanju sistema, zauzeće RAM-a iznosi oko 85 mb, a zauzeti prostor na hard disku je 2.7 GB.

Instalacijom ovog izdanja, na vašem računaru ćete dobiti isti nivo paketa i sigurnosnih ažuriranja kao kod verzije Debian 7.4. U oblikovanju ovog izdanja, pored Debian skladišta, korišćene su Mozilla i Deb-multimedia riznice i po nekoliko paketa iz distroa CrunchBang i nezavisnih izvora.










Aplikacije koje dolaze uz ovu Serbian verziju važe za manje zahtevne, a njihov izbor izgleda ovako:
  • PCManFM i Catfish za upravljanje i pretragu fajlova
  • Synaptic i GDebi za upravljanje i instalaciju paketa
  • Multimedija: Audacious, VLC, SMPlayer, Guvcview, Xfburn, Mobile Media Converter
  • Internet: Iceweasel, Chromium, Skype, Transmission, Xchat, Great Little Radio Player, Sylpheed
  • Kancelarija: Abiword, Gnumeric, Evince, Leafpad
  • Grafika: Gpicview, GIMP

Tu su još i alati za arhiviranje, klipbord, blutut, upravljanje particijama, podešavanje izgleda itd. Kao bitno, treba napomenuti da se raspored tastature menja prečicom Ctrl+Shift, a podešene su opcije: la, ћи, en. Zavisno od toga za kakvu se GTK temu odlučite, u fascikli na putanji /usr/share/fbxkb/images/, možete pronaći još jedan komplet od tri ikone, za označavanje tastature. Potrebno je samo izvršiti njihovo preimenovanje.

Ako ste novajlija ste na Linuxu, instalacioni proces je jednostavan i traje desetak minuta. Ovde ga možete videti u slikama, a dostupan je i video snimak. Instalaciju možete pripremiti narezivanjem preuzete ISO slike na DVD medij ili uz pomoć USB-a, a preko alatke Unetbootin ili dd komandom:dd if=/putanja/do/serbian.iso of=/dev/sdX  (gde je sdX vaš USB).