9. 3. 2014.

Great Little Radio Player







U svom broju 11, časopis o slobodnom softveru LiBRE! objavio je pregled ovog zanimljivog programa. Tekst je potpisao Dejan Petrović, autor programa.



Kada smo u davna vremena dobili CD sa mp3 pesmama, malo ko se od nas usudio da ceo disk kopira na
čvrsti disk računara. Ako ste kao i ja počeli da radite sa računarima kasnih devedesetih, onda ste imali čvrsti disk od nekoliko stotina megabajta. Kopiranje nečeg velikog na tako malo prostora nije dolazilo u obzir. Uskoro su došli čvrsti diskovi sa po nekoliko gigabajta, pa nekoliko desetina istih, a sada smo na terabajtima. Više niko ne sluša svoju kolekciju mp3 pesama sa CD/DVD medija. Gotovo svaki čvrsti disk na računaru ima jednu ili više lokacija sa stotinama a mnogo češće i hiljadama pesama tako da nije teško pretpostaviti da ako želimo da imamo određeni red na računaru potreban nam je dobar katalog, bilo da je to lična kolekcija ili korišćenje programa koji će to uraditi umesto nas.

Mnogi od nas su presrećni kada „kažu“ programu, kao što su Rhythmbox, Amarok, Clementine, Banshee ilidrugi, da napravi indeks i kolekciju pesama koje imaju na disku. Ovo zaista skraćuje vreme posla. Ali i kod ove metode postoje nedostaci. Jedan od nedostataka je da ako id3 marker (engl. tag) nije lepo napisan - očitan, kategorizacija je gotovo nemoguća. Druga stvar je da je još uvek potrebno lično praviti listu pesama koju ćemo pustiti. A ovo poslednje ume da bude prava noćna mora, pogotovo ako imate veliku kolekciju pesama. Odgovor na pitanje: „Šta mi se sada sluša?“ više nije tako jednostavan. Ovde dolazi na scenu potpuno druga grupa muzičkih playera, radio playeri. Prednost je očigledna, neko drugi pravi playlistu a na Vama je samo da izaberete radio stanicu. Sa brzim internetom, koji nam je sve dostupniji, ovo više nije tako teško. Internet radio-stanice su gotovo na svakom mestu.

Ako bi samo pretražili uz pomoć Google-a, veći problem bi bio koju od mnogih stanica slušati nego je pronaći. Ali, ni slušanje tih stanica nije tako jednostavno kako bismo očekivali, treba ih potražiti, preuzeti datoteku liste pesama, poslušati da bi procenili da li je baš to ono što želimo i tek na kraju, par sati slušati. A ako ste kao i ja, taj dokument liste pesama se uvek nekako magično zagubi, pa onda sve ponovo. Zato su radio playeri zgodna stvar, neko je napravio kolekciju umesto nas. Na nama je samo da kliknemo i muzika kreće. U Linuks svetu, svaki iole ozbiljniji muzički player je integrisao ovu stavku ali se nekako to uvek gura kao plugin ili opcija „sa strane“ a ne kao primarna svrha playera. Zato je nekoliko programera odlučilo da posveti toj kategoriji „ceo“ program. Jedan od njih je Radio Tray koji je trenutno u stabilnoj verziji 0.7.2 i čiji je autor programer Carlos Ribeiro.



Dosta korisnika Linuksa koji su „radio-manijaci“ uživaju u ovom programu. Iako je veoma lagan, sporo pokreće stanice (uvek je prisutno odlaganje od par sekundi) a ima nepunih 50 radio stanica. Zato sam odlučio da napravim svoj program čiji će glavni cilj biti da slušanje internet radija pretvori u uživanje i da se preskoče svi oni koraci potražnje za stanicama a da ipak ima dovoljno stanica da niko ne ostane uskraćen. Još jedan motivacioni faktor je bio i taj da mi je postalo gotovo nemoguće da odlučim šta ću slušati i kako ću sastaviti listu pesama za reprodukciju. Zato sam napravio Great Little Radio Player .

Great Little Radio Player je program koji u instalaciji nije veliki (manje od 200 KiB). Pisan je u C++ jeziku uz pomoć Qt Creatora. To znači da program koristi phonon biblioteke koje su lako dostupne u programskim skladištima.  Na samom sajtu se nalazi i sekcija sa snimcima ekrana pa potencijalni korisnici mogu videti kako program izgleda u različitim okruženjima. To istovremeno služi i kao potvrda da program zaista radi na tim platformama. Tu je i sekcija za pomoć pri upotrebi programa. Ali, hajde da se malo bavimo karekteristikama programa. Ono što će korisnici prvo videti kada pokrenu program je glavni prozor programa. To ipak nije onako kako je zamišljeno da radi. U sekciji sa podešavanjima se može podesiti da program ostane skriven odmah po pokretanju tako da se integriše u sistemske ikonice i odatle čeka na naše želje. Namera mi je bila da čak ne moram uopšte razmišljati o programu. Tako bi korisnik mogao da stavi program u listu programa koji će se automatski startovati po pokretanju sistema, postaviti da se glavni prozor ne vidi i opcijom automatskog reprodukovanja neke stanice učiniti da gotovo ništa nije potrebno da se uradi kako bi se slušao omiljeni radio. Nedugo po uključivanju računara, muzika je tu.

Tako je postignuto da je ugođaj maksimalan a uloženi trud sveden na minimum. Ono što korisnik odmah primeti je fantastičnih 300 stanica na raspolaganju u različitim kategorijama. Iskreno, u pripremi programa je postojala brojka od oko 350 stanica ali je selekcijom dobijeno „skromnih“ 300 kada su se proveravale „sumnjive“ stanice. Naime, neke stanice se nisu odazivale u svako doba dana ili su serveri na kojima se one nalaze prečesto bili nedostupni, pa se izbor morao suziti.

Glavni prozor je podeljen jednostavno na levu i desnu stranu. Na levoj strani se mogu videti žanrovi stanica ili
zemlje, tj. lokacije sa kojih dolaze. Ako bismo otvorili listu, videlo bi se koje su zemlje zastupljene u kojim kategorijama ili suprotno, koje su kategorije zastupljene u kojim zemljama. Na kraju svakog reda se vidi i broj stanica po kategoriji tj. zemlji. Klikom na bilo šta u toj levoj listi, otvara se odgovarajući sadržaj s desne strane. U toj listi biramo šta ćemo slušati. Ako desnim klikom izaberemo neku stanicu, otvoriće nam se kontekstni meni sa mogućnošću da se stanica izbriše ili postavi kao omiljena. Iznad je i dugme koje prikazuje omiljene stanice ali i dugme koje filtrira sve stanice po imenu. Ovo je veoma korisno kada tražimo određenu stanicu.

Sekcija podešavanja nije pretrpana nepotrebnim mogućnostima, samo najneophodnijim. Ipak se čovek najlakše snalazi kada je sve jednostavno i jasno. Opcija jezika je prisutna i za sada je priključeno jedanaest jezika. Postoji i dijalog za dodavanje novih stanica. Ovde treba primetiti da za sada program prihvata samo čistu adresu samog radio streaminga a ne adresu web stranice koja ga stavlja na raspolaganje. Na sajtu playera je odvojena sekcija koja pokazuje u video snimku kako se dodaju radio stanice. Kod testiranja same stanice je ponekad potrebno dva ili tri puta kliknuti na dugme za test, jer sam streaming ponekad uključuje više servera pa je i time potrebno više vremena.

Izgled programa je jednostavan za korišćenje, ikone su opisne ali ne odvraćaju previše pažnje na sebe.
Obratio sam pažnju na detalje tako da korisnički interfejs ne bi trebalo da izgleda mnogo drugačije na različitim platformama. Jedan mali detalj ovde dolazi do izražaja. Naime, standardne Qt kontrole tj. widgeti, nalažu da kartice (tabovi) budu jednoobrazni i u većini slučajeva se nalaze gore levo u kontroli. Ovde je postavljeno da se i kartice i funkcijska dugmad nalaze na sredini zarad što boljeg estetskog izgleda programa. To se postiglo Qt Style Sheets mehanizmom.

Nažalost, neke stvari nisu videle svetlost dana u ovoj verziji, kao što su: režim u kojem će se moći startovati samo jedna instanca programa, podešavanja zbog kojih se ne mora ponovo pokrenuti program i učitavanje čitavih datoteka lista pesama koji su preuzeti sa web stranica. Verujem da ću ove funkcije implementirati u nekoj od narednih verzija programa. Sve u svemu, nadam se da će korisnici uživati u slušanju muzike sa Great Little Radio Playera, makar upola u odnosu na to koliko sam ja uživao praveći ga za Vas.