1. 1. 2015.

Gnumeric













Gnumeric je program namenjen izradi tabličnih proračuna i kao takav uglavnom služi za radne zadatke matematičkog tipa. Deo je Gnome projekta, a njegovo prvo izdanje se pojavilo 31.decembra 2001. godine. Program je osnovan od strane Miguela de Icaza, a danas je glavni održavalac Jody Goldberg. Gnumeric se distribuira pod GNU GPL licencom i pretenduje da bude alternativa za vlasničke programe istog tipa kao što je Microsoft Excel. Gnumeric poseduje sposobnost za uvoz i izvoz podataka u više raznih formata kao što su CVS, Microsoft Excel, HTML, LaTeX, Lotus 1-2-3, OpenDocument, Quattro Pro itd. Aktuelna stabilna verzija nosi brojčanu oznaku 1.12.18, a više o promenama koje donosi poslednje izdanje, možete pročitati ovde.



Pored toga što Gnumeric podržava većinu funkcija koje koje poseduje Excel, isto tako program poseduje i preko 150 jedinstvenih funkcija, kao i osnovnu podršku za finansijske derivate i telekomunikacioni inženjering. Tu su i funkcije napredne statističke analize i grupne obrade podataka. U toku rada, može se upravljati sa više listova, vršiti izbor iz različitih šablona (kalendari, fakture, krediti), ubacivati grafikone koji su različitih tipova, obavljati pretragu i zamenu operacija, dodavati slike itd.

Iako je program sastavni deo Gnome projekta, može se uspešno koristiti i u drugim okruženjima kao što su KDE, LXDE ili Xfce, a sasvim je prikladan i za upotrebu u Linux distribucijama koje koriste nezahtevne menadžere prozora. Gnumeric je dostupan za upotrebu na većem broju jezika, među kojima je i srpski. Ako naiđete na nekakve nedoumice ili probleme u radu, dostupna je i korisnička dokumentacija koja vam može pomoći.

Matična strana projekta: http://www.gnumeric.org/