16. 1. 2015.

K3b



K3b je podrazumevani program koji dolazi uz grafičko okruženje KDE, a glavna namena mu je narezivanje optičkih medija. Razvoj ovog kvalitetnog programa započeo je 1988. godine, dok je autor Sebastian Trueg želeo da usavrši svoje znanje programiranja u Qt okruženju. Aplikacija se može instalirati i uspešno koristiti i u drugim grafičkim okruženjima. Vizuelni izgled programa pruža konzumentima upotrebljivo i poznato okruženje za ovakvu vrstu softvera, bez obzira da li se radi o naprednijim korisnicima ili početnicima.

Kao što se vidi na pratećoj slici, kada se pokrene program, pojaviće se dobro organizovani interfejs na kome su najuočljivija tri velika dugmeta. Na glavnim opcijama ponuđeni su: novi projekat sa podacima (narezivanje raznih podataka na CD/DVD), novi audio projekat i opcija kopiranja CD/DVD diskova. Klikom na Ostale radnje, biće ponuđeno izvršavanje nekoliko korisnih operacija, a kao najvažnije su: nastavak višesesijskog projekta, formatiranje/brisanje prebrisivog diska, narezivanje odraza, čupanje (rip) audio/video CD/DVD, novi eMovix projekat itd.


Program se pokazao operativnim za sve korisničke nivoe, od onih kojima su potrebne osnovne funkcije, kao i za najzahtevnije korisnike kojima je neophodan viši stepen podesivosti. K3b je moguće proširiti pomoću raznih dodataka koji se mogu fino štelovati, dok se fizički izgled može menjati pomoću raznih tema. Aktuelna verzija u razvoju ovog programa nosi brojčanu oznaku 2.0.3, a ovde se može pročitati nešto više o promenama u poslednjem izdanju. K3b je preveden na srpski jezik i dostupan je u skladištima softvera svih poznatijih Linux distribucija. 

Matična strana projekta: http://www.k3b.org/