28. 4. 2015.

Ажурирање: Доступан је Сербиан 2015.2



Доступне су за преузимање ажуриране ИСО слике оперативног система Сербиан ГНУ/Линукс, које ће се водити под ознаком 2015.2. Повод за образовање нових слика је реализација стабилне верзије Debian 8, али и то што су поједине прединсталиране апликације у међувремену добиле нове верзије, као што су нпр. веб прегледачи. Поред тога, усвојено је и неколико сугестија за прикључивање додатног софтвера и корисних скрипти. Предлози су стигли од стране постојећих корисника којима се захваљујемо на сарадњи. Ако сте први пут угледали ову вест, детаљне информације о издању можете прочитати овде.

Као и код претходног издања, корисницима је омогућено да преузете слике испробају без инсталације на хард диск. Оперативни систем који ће се стартовати са вашег инсталационог медија подешен је на ћириличну опцију, док је тастатура латинична. За неупућене, погледајте како можете подесити да се ваш систем подиже са ДВД или УСБ диска.


                 



Поред KDE издања, доступна је за преузимање и верзија Сербиан 2015.2 намењена старијим рачунарима, са OpenBox управником прозора. У овом издању омогућена је и једна нова, визуелна могућност. Корисници који то желе, сада могу имати видљиве иконе у менију. Потребно је само у фасцикли, на путањи .config/openbox, пронаћи фајл ikone-menu.xml и извршити његово преименовање на стандардни menu.xml. Када се поново покрене OpenBox, мени ће изгледати овако.