6. 5. 2015.

Nomacs за фотографије











Nomacs је још једна могућа алтернатива са којом можете на вашем рачунару обављати прегледање и основне измене фотографија. Апликација је доступна је за Windows, Linux, FreeBSD, Mac и OS/2, а пројекат са комплетним именом Nomacs - Image Lounge, води се под GNU GPL лиценцом. Ради се о програму који је заснован на Qт библиотекама и који може, пре свега, послужити као потенцијални избор за кориснике KDE графичког окружења. Nomacs доноси подршку за најпознатијих 26 графичких формата, међу којима су и RAW и PSD. Преко подешавања програма, тренутно су доступни преводи за 16 језика, међу којима је и српски.

Када се покрене Nomacs, први утисак може бити да се ради о производу који је сиромашан са опцијама за квалитетан преглед фотографија. Ствар се мења одмах, ако у менију Панели, означите опције као што су Претраживач фајлова, Сличице и Метаподаци. То исто може се добити кликом на тастерске пречице (Е,Т,М) и програм ће добити изглед уобичајеног прегледача за слике. На исти начин се могу додавати опције и када актуелну слику пребацимо у режим пуног екрана, а он се добија дуплим кликом или притиском на тастер F11. На истом месту (Панели), одређује се видљивост менија, траке алата и статусне траке, а доступне су опције као што су плејер, инфо о тренутном фајлу, напомене, хистограм итд.










Прегледање слика које нуди Nomacs је једноставно и природно, а на кориснику остаје да се навикне на употребу неколико тастерских пречица. За навигацију је довољно користити стрелице, док се зумирање слика може вршити на два начина, стрелицама, али и точкићем миша, претходно означавајући ову опцију у подешавањима програма. Nomacs поседује опције за опсецање (тастер Ц), промену величине (Ctrl+Т), као и алат за обраду слика који нуди подешавање елемената као што су: бистрина, контраст, засићење, нијансе, гама и експозиција. Преко општих подешавања, програм можете визуелно прилагодити својим навикама. Поред одређивања видљивости за траке алата и менија, могу се подесити и боје за позадину, истицање, пун екран, виџете и иконе.

Последња верзија програма, са ознаком 2.2. донела је нове функције као што су читање слика које су спаковане као .zip архива или се налазе у канцеларијском документу (docx, xlsx, pptx). Од новости ту је још могућност постављања панела са сличицама на сва четири положаја, приватни режим који не чува недавне фајлове, као и могућност да се уз слику дода напомена. Nomacs је доступан за преузимање у званичним складиштима дистрибуција Fedora, Arch Linux и openSUSE, док се за инсталацију на Ubuntu и Mint користи ризница: https://launchpad.net/~nomacs/.
За инсталацију на Debian, корисници могу употребити пакете дистрибуције Siduction.
http://packages.siduction.org/extra/pool/main/n/nomacs/

Матична страна пројекта: http://nomacs.org/